Ekumeeniset ikonit
Suomen ortodoksisen kirkkomuseon RIISAn 60-vuotisjuhlavuosi käynnistyi Taivaallista Valoa -näyttelyllä. Ekumeenisella rukousviikolla avattu erikoisnäyttely koostuu joensuulaisen taiteilija Eeva Zittingin (s. 1951) maalaamista ikoneista. Ikonitaide yhdistää maailmankatsomuksesta riippumatta, ja ikonimaalaus edistää ekumeenista kanssakäymistä. Mutta mikä on ekumeeninen ikoni?
Ikoni tulee kreikankielisestä kuvaa tarkoittavasta sanasta εἰκών, eikōn. Alun perin sana tarkoitti laajasti kaikkia kuvia, kunnes tehtiin jako ikonien ja arkkitehtonisten seinämaalausten ja mosaiikkien kesken. Ikoni kuuluu jakamattoman kirkon perinteeseen, jonka ortodoksinen kirkko on siirtänyt ikonimaalaustradition myötä meidän päiviimme asti. Näin ollen ikoni ei ole vain yhden kirkon yksinoikeus, sillä ikonilla on ollut merkittävä osa kristittyjen rukous- ja jumalanpalveluselämässä jo varhaiskristilliseltä ajalta lähtien.
Taiteilija Eeva Zitting painottaa ikonien olevan ekumeenisia, kaikille kristityille tarkoitettuja. Hänen ihastuksensa ikoneihin syntyi jo lapsuudessa, karjalaisen isänäidin myötävaikutuksella. Ikonit ja temperatekniikka veivät mukanaan jo 1970-luvun lopulla, kun hän osallistui Liperin kansalaisopiston ikonimaalausryhmään. Opettajana ja asiantuntijana toimi Petros Sasaki (1939–1999).
Arkkipiispa Paavali kutsui japanilaissyntyinen Petros Sasakin Suomeen 1968 opettamaan ikonimaalausta, sillä sotien jälkeen rakennetut ortodoksiset kirkot ja rukoushuoneet tarvitsivat ikoneita. Suomessa ei ollut ikonimaalausperinnettä, mutta Sasakin ansiosta taito vakiintui myös meille. Ortodoksiset ikonit kuvaavat perinteisesti Kristusta, Jumalanäitiä tai muita pyhiä henkilöitä, enkeleitä ja kirkkovuoden kulkuun liittyviä juhlia, kuten esimerkiksi Jumalanäidin kuolonuneen nukkumista tai Kristuksen taivaaseenastumista.
Vuosikymmen Petros Sasakin opissa näkyy myös Eeva Zittingin tavassa maalata ikoneita. Hän edistyi ikonimaalarina nopeasti, ja Sasaki antoi Zittingille siunauksensa tehdä omia sommitelmia. Kunnia toi mukanaan myös suuren vastuun. Eeva Zitting on laajentanut ikoneissaan perinteisiä kuva-aiheita käsittämään myös katolisen ja luterilaisen kirkon tuntemia pyhiä henkilöitä ja Raamatun tapahtumia. Tällaisia ovat esimerkiksi Kristuksen ihmeteot, Neitsyt Marian kihlaus, Tuhlaajapojan paluu tai apokryfikirjoista poimittu tapahtuma, jossa Neitsyt Maria saa vyyhden villaa.
Sysäys juuri ekumeenisiin ikoneihin syntyi Eeva Zittingin, uskonnonopettaja-tietokirjailija Marianne Kantosen ja rovasti-tietokirjailija Veijo Koivulan yhteisestä ajatuksesta tuottaa ekumeeninen ikonikirjasarja. Eeva Zitting maalasi Ikkuna pyhyyteen, Pyhyyden lähteillä ja Kaipuu pyhyyteen -teoksiin useita kymmeniä ikoneita vuosina 2010–2016. Zittingin mukaan katolisen kirkon pyhiä ja Raamatun tapahtumakuvauksia voi maalata samojen oppien mukaan kuin perinteisiä ortodoksisia ikoneita. Hän kuitenkin painottaa, että maalatessaan uusia pyhiä, täytyy tuntea erityisen hyvin ikonimaalauksen traditio. Jokaista väriä ja yksityiskohtaa tulee pohtia tarkkaan. Tradition tuntemuksen lisäksi tarvitaan tietoa myös itse kohteesta.
Taivaallista Valoa -näyttelyssä voi kohdata esimerkiksi itäiseen ja läntiseen tapaan kuvatun pyhän Augustinoksen, Hippon piispan (354–430). Läntinen kristillinen kirkko kunnioittaa pyhää Augustinosta yhtenä merkittävimmistä kirkkoisistä, joka tunnetaan erityisesti työstään filosofian ja teologian yhteen sovittajana. Myös Martti Luther sai vaikutteita pyhältä Augustinokselta hänen pelastusta ja armoa koskevista opeistaan. Ortodoksinen kirkko ei kunnioita pyhää Augustinosta niinkään teologina, vaan hänen henkilökohtaisen pyhyytensä vuoksi.
Luterilainen kirkko tuntee puolestaan katolisen ja ortodoksisen kirkon kunnioittaman pyhän Kristoforos Lyykialaisen (Jumalan kantajan, kuollut noin 251) seinämaalauksista ja veistoksista. Muun muassa Hattulan Pyhän Ristin kirkossa, Petäjäveden Vanhassa kirkossa sekä Kangasalan ja Vesilahden kirkoissa on veistetty Kristoforos, joka kannattelee saarnatuolia. Tällä viitataan legendaan, jonka mukaan Kristoforos kantoi pienen lapsen voimakkaan virran yli. Kristoforos oli sortua lapsen painon alle ja myöhemmin selvisi, että hän oli kantanut virran yli maailman synnit harteilleen ottanutta Kristusta. Näin Kristoforoksen kannattelemat saarnatuolit symboloivat Kristusta ja Raamatun sanaa.
Uudempia 1900-luvun pyhiä edustavat keskitysleirien kauheuksissa kuolleet pyhät Maria Pariisilainen (Maria Skobtsova 1891–1945) ja Maximilian Kolbe (Rajmund Kolbe 1893–1941). Maria Pariisilainen omisti elämänsä venäläispakolaisten auttamiseen Ranskassa ja perusti Pariisiin kaksi köyhäintaloa. Natsimiehityksen aikana Maria lähetti vangeille ruoka-apua ja auttoi juutalaisia pakenemaan maasta. Hänet ilmiannettiin, pidätettiin ja lähetettiin Ravensbrückin keskitysleirille. Äiti Maria kuoli keskitysleirillä 1945 annettuaan henkensä monilapsisen perheenäidin puolesta. Ekumeeninen patriarkaatti kanonisoi Maria Pariisilaisen 2004. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun ortodoksinen kirkko kanonisoi Länsi-Euroopassa asuneita henkilöitä.
Ajankohtaisin pyhä on ikoniin kuvattu Äiti Teresa Kalkuttalainen (1910–1997), jonka katolinen kirkko julisti pyhimykseksi syksyllä 2016. Äiti Teresa muistetaan Kalkutassa köyhien parissa tekemästään työstä ja lukuisista saamistaan huomionosoituksista (mm. Nobelin rauhanpalkinto 1979). Eeva Zitting oli maalannut autuaan Äiti Teresan ikonin jo ennen pyhäksi kanonisointia. Hän perehtyi Äiti Teresan elämäkertaan ja maalasi tämän kasvot valokuvien avulla. Zitting jätti äiti-sanan eteen hieman tilaa mahdollista tulevaa pyhäksi kanonisointia varten, ja kun näin tapahtui, hän lisäsi äiti-sanan eteen P-kirjaimen.
Eeva Zitting palauttaa Taivaallista Valoa -näyttelyllään ikonin jakamattoman kirkon aikaan, jossa pyhät ovat kaikille yhteisiä. ”Ikonin sanoma on ikuinen. Sen perimmäinen tarkoitus on viestittää ja herättää katsojansa huomaamaan kokonaan uusi maailma, toinen todellisuus. Sen takana on kuolemattomuuden salaisuus”, Zitting sanoo.
Taivaallista Valoa – ekumeeniset ikonit on esillä RIISAssa 29.4.2017 saakka.
Kirjoittaja on RIISAn amanuenssi.
Kommentit