Yksi muodin maailman tunnetuimmista suomalaisnimistä on kuvataiteilija Jarno Kettunen. Hän löi läpi itse visioimallaan livemuotipiirustuksella ja on sittemmin noussut suursuosioon erityisesti Keski- ja Etelä-Euroopassa sekä Yhdysvalloissa. Hän ilahtui haastattelukutsusta: “Olenkin pitkään miettinyt, miten voisin jollain tavalla antaa takaisin kristilliselle yhteisölle, koska vakaumukseni on antanut paljon tukea ja kannustusta.”
Kettunen on opiskellut Luca School of Artissa Brysselissä ja hän työskentelikin pitkään Belgiasta käsin. Vastikään hän asettui Providenceen, Yhdysvaltoihin, missä asuu vaimonsa ja pienen tyttärensä kanssa. “Opintojen aloittamisen jälkeen en olekaan vakituisesti asunut Suomessa. Koska olen opiskellut ulkomailla ja tehnyt pääurani muualla, en koe ammatillisesti olevani ensisijaisesti suomalainen taiteilija. Olisi kyllä hienoa tehdä enemmän töitä Suomessa ja Suomelle, sillä suomalaisuus on iso osa persoonaani. Ajattelen edelleen suomeksi ja muutenkin käytän kieltä paljon”, juttelee Kettunen leppoisaan tyyliinsä sujuvalla suomenkielellä.
Aluksi nuoren taiteilijanalun oli tarkoitus käydä Belgiassa vain kääntymässä, mutta opiskelu tuntuikin yllättäen siltä, kuin olisi tullut kotiin. “Jokin asia, joka oli aina puuttunut, löytyi taidekouluun mennessäni, tuli sellainen täyttymysfiilis”, hän kuvailee.
Kettunen kertoo olleensa aina kiinnostunut vapaista taiteista, mutta valinneensa graafisen suunnittelun ja kuvittamisen opintosuunnakseen paremman työllisyystilanteen vuoksi. Myös selkeä käyttötarkoitus tuntui sovelletuissa taiteissa tärkeältä. Opintojen edetessä mallipiirustus ja ateljeepiirustus alkoivat silti vedota koko ajan enemmän.
Muotokuva Diane von Furstenbergin S/S 2015 -mallistosta.
Piirustus oli iso osa kaikkien opintolinjojen ohjelmaa. Kettunen kehuu opetusta rohkaisevaksi: “Luca School of Artissa kannustettiin opiskelijoita löytämään tyylinsä ja selkeä oma linja sen sijaan, että ne olisi tarjottu valmiina.”
Koulun harjoitusateljeessa Kettunen keksi alkaa soveltaa piirtämiseen muitakin taiteen tekniikoita ja omaksui myös sokeana piirtämisen metodin, jossa katse pidetään koko ajan kiinteästi mallissa. Nämä elementit ovat edelleen tärkeä osa taiteilijan työskentelyä, vaikka hän kokee tyylin kehittyneen paljon työvuosien karttuessa. Yhdistelmätyyliä pidettiin heti kiinnostavana ja jostain nousi idea, että se voisi toimia hyvin muotikuvituksessakin. Opettajat kehottivat käymään Pariisin muotitaloissa näyttämässä töitä, minkä Kettunen tekikin, ja sai innostuneen vastaanoton. “Viesti oli, että tällaista ei ole ennen nähty ja että en saa luovuttaa, vaan täytyy jatkaa tämän tekemistä. Se oli todella tärkeää ja motivoivaa palautetta.”
Kuvitus Chanelin vuoden 2009 kevään ready to wear -mallistosta WOUND Magazinelle.
Kettunen teki myös lopputyönsä muotipiirustuksesta. Kukaan muu oppilaitoksessa ei ollut erikoistunut alaan, joten Kettunen on itseoppinut koulutuksen antamasta hyvästä pohjasta huolimatta. Lopputyötä varten hän luki paljon muotikuvituksen historiaa – mitä enemmän siitä sai tietää, sitä enemmän aiheesta innostui.
Oppimansa pohjalta Kettunen loi uuden tavan kuvittaa muotia. Se on tyyliltään karkea ja aggressiivinen ja keskittyy näytösten tunnelmaan ja energiaan realistisen dokumentoinnin sijaan. Nopeat, luonnosmaiset teokset ovat tavallaan kuin croquis’ta näytösasuista sillä hetkellä, kun malli kävelee catwalkilla tai poseeraa ennen näytöstä. Omaleimainen piirustusjälki teki nuoresta taiteilijasta kuuluisan. Toimeksiantoja alkoi pian tulla tiheään tahtiin ja myös suurimmat muotitalot innostuivat.
Dior Hommen A/W 2008–2009 -malliston näytös- ja backstagekuvituksia.
“Minulla on muotiin vähän ristiriitainen suhde. En suuresta kiinnostuksesta huolimatta varsinaisesti koe itseäni muoti-ihmisenä vaan katsojana, joka näkee ilmiön hiukan ulkopuolelta. Olen suomalaisittain maanläheinen, introvertti tyyppi, ja monet yllättyvät kun kerron, että käyn työkseni muotinäytöksissä. Kadulla en juuri erotu massasta, eikä tarvitsekaan, sillä minun tehtäväni on kuvata sitä maailmaa ja ilmaista sitä taiteilijana. Nautin kyllä muotivaatteista, ja totta kai käytän niitä itsekin joskus.”
Vaikka vaatetus on tärkeä statussymboli, sillä voi ilmaista myös paljon muita asioita, pohtii Kettunen. “Ei se ole pelkkää luksusta, menestyksekkäässä muodissa on usein mukana paljon poliittisia ja yhteiskunnallisia viestejä, varsinkin avant-gardessa. Kuten nykytaiteella, muodillakin voi ilmaista ajatusmaailmaansa, tiettyjä arvoja tai vakaumusta. Onhan vaatteella uskonnollisessakin ympäristössä suuri symbolinen merkitys, esimerkiksi papin kaavuilla tai paavin puvulla. Monet muotisuunnittelijat ovat inspiroituneet uskonnollisista vaatteista. Tämäkin aspekti on muodissa kiinnostavaa.”
Omassa pukeutumisessaan Kettunen ei usko vakaumuksensa tulevan kovin voimakkaasti esiin. Muutenkin aihetta käsitellään useimmin lähinnä kahdenkeskisissä keskusteluissa. Tosin taiteilija käyttää paljon ristikoruja ja hänen käteensä on tatuoitu kreikkalainen risti. Tatuoinnin hän teetti, kun alkoi uskonnollisen heräämisensä aikana huomata Hengen läsnäolon – hän halusi konkreettisesti ikuistaa mullistavan hengellisen kokemuksen.
Kettunen kertoo, että usko tuo hänelle rauhaa ja itseluottamusta, voimaa jaksaa eteenpäin. Hän rukoilee joka päivä, ja mahdollisuus hiljentyä Jumalan eteen luo pohjan myös työn tekemiselle. “Joskus tuntuu, ettei tiedä missä menee, varsinkin kun olen työni takia muuttanut ja matkustellut niin paljon. Tuntuu, ettei ole mitään mihin tarttua kiinni. Silloin usko on hyvä pohja, jolle laskeutua ja joka luo turvallisuuden tunteen. Töissäni tämä ei varmaankaan näy aivan suoraan, mutta ajatus on kuitenkin mukana, tietynlainen herkkyys. Ehkä myös kristillisestä kuvakielestä on tarttunut jotain, esimerkiksi ikoneiden kompositioista tai koristeiden, kuten kultauksen käytöstä.”
Koristekultauksen käyttöä The 69 Eyes -bändin kuvituksissa.
Kristillisten aiheiden käsitteleminen julkisissa töissä suoraan ei tunnu Kettusesta helpolta: “Usko on minulle tärkeää, mutta en halua tyrkyttää sitä liian kärkkäästi. Jos teen avoimesti kristillisen työn, tahdon tehdä siitä merkityksellisen ja sillä tavoin, että siitä varmasti ymmärtää tarkoitukseni.” Hän vaikuttaa olevan huolissaan siitä, että edes vahingossa joku voisi tulkita teoksen uskon pilkaksi tai kokea, että uskoa tuodaan esiin väärin. Hän pyrkii löytämään oikean lähestymistavan.
Samoin kuin yksityiselämässään, myös henkilökohtaisessa taiteessaan Kettunen käsittelee useinkin kristillisiä aiheita, vaikka niitä ei nettisivuilta ensimmäisenä löydäkään. Hän piirtää mielellään kirkkoja paikoissa, joissa viettää aikaa, esimerkiksi vaimonsa kotimaassa Argentiinassa tai nykyisillä kotikulmillaan Providencessa, josta löytää kotoisasti eurooppalaistyylistä vanhempaa arkkitehtuuria. Kettuselle kirkkojen kiertely ja skissien tekeminen niistä ovat tärkeä tapa rentoutua ja myös harjoittaa uskoa.
Luonnos kirkosta Providencessa syyskuulta 2014.
Itse asiassa yksi julkiseksi tarkoitettu kristillinen taideprojekti sai alkunsa jo Belgiassa, mutta Atlantaan muuton jälkeen se jäi taka-alalle. Siinä oli tarkoitus tehdä toisintoja vanhoista kirkkomaalauksista ja ikoneista perinteisiä tekniikoita hyödyntäen, kuitenkin niin, että työt näyttäisivät esikuvansa uudessa valossa.
Uusiakin ideoita on vireillä. Kettunen pohtii, että voisi ehkä kuvata myös Jeesusta, tutkia, millainen tämä olisi nykyään: “Käyttäisikö hän välineenä populaarikulttuuria tai sosiaalista mediaa, miten yrittäisi tavoittaa mahdollisimman suuren yleisön sanomalleen? Käyttäisikö Jeesus muotivaatteita? Ehkä ajatus on vähän kontroversiaalinen. Ehkä hän ei maanläheisenä hahmona olisi piitannut huippumuodista, Raamattuhan kuvaa hänet enemmän kulkurityypiksi, joka olisi valinnut kaapuja, vaikka halutessaan olisi voinut pukeutua kuninkaaksi. 2000-luvullakin Jeesus varmaankin valitsisi olla kansanläheinen. Tällaisia kysymyksiä olisi mielenkiintoista tutkia jollain työsarjalla.”
Kettunen muistuttaa, että taiteella ja kirkolla on tärkeä yhteys, sillä länsimaissa lähes kaikki vanhempi taide on liittynyt jollain tavalla uskontoon. Kristilliset liikkeet ja kirkko ovat luoneet pohjan taiteen tekemiselle ja mahdollistaneet monen taiteilijan työn. Lisäksi esimerkiksi Mark Rothkolla ja monilla muilla abstrakteja teoksia tekevillä taiteilijoilla hengellisyys on ollut merkittävällä tavalla läsnä työskentelyssä, kuten Kettusella itselläänkin, ainakin taiteellisiksi tarkoitettujen teosten kohdalla. Niissä hänkin pyrkii siihen, että katsojat voisivat kohdata teokset tunteella ja ehkä kokea myös hiljentymistä niiden äärellä. Hän toivoo, että katsojille tulisi töistä tunne monitulkintaisuudesta.
“Myös taiteella ja muodilla on vahva yhteinen pohja. Ennen kameran keksimistä näytöksissä oli aina piirtäjiä paikalla”, huomauttaa Kettunen. Kun valokuvauksesta tuli pääasiallinen muodin dokumentoinnin keino, piirustuksessa korostuivat entisestään muut funktiot, kuten fiiliksen ja energian välittäminen. “Nyt on käynnissä muotikuvittamisen uusi aalto, on paljon erilaisia uusia tyylejä ja tekijöitä. Kun aloitin, suurin osa oli vielä ylisöpöä ja tyyliteltyä. Imelistä piirroksista puuttui avantgarde-fiilis, realistisuus, energia. Minusta kuvituksen ei tarvitse olla iloista tai helppoa. Sellainen syö muodin, huippumuodin ydintä, senhän olisi tarkoitus olla mystisyyttä ja glamouria, hohtoa ja ylellisyyttä.”
Kettunen toimii kuvataiteilijan ja kuvittajan statusten välimaastossa. Samalla työlläkin voi olla monta eri funktiota. Muotinäytöstyöt hän näkee puhtaasti kuvituksina, mutta niitä on ollut esillä myös galleria- ja museoympäristössä, jolloin niitä lähestytään taiteellisesta näkökulmasta. Määrittely suuntaan tai toiseen on siis ennen kaikkea kontekstisidonnaista.
Tim Burtonin muotokuva NYLON Guys -lehdelle.
Muita kuin muotikuvituksia piirtäjä tekee esimerkiksi NYLON-lehdelle. Siihen häneltä tilataan julkkispotretteja, jotka ovat puhtaasti design-projekteja. Niitä varten tehdään tutkimustyötä etukäteen, käytetään pohjana valokuvia ja jälkikäteen art director voi pyytää vielä muuttamaan tai lisäämään jotain, jolloin töitä käsitellään enemmän. “Siinä on ehkä selkein ero kuvitusten ja vapaiden taideprojektien välillä minun kohdallani, puhtaasti taiteelliset työt ovat yleensä spontaanimpia”, Kettunen summaa.
Yksi esimerkki taiteellisesta projektista on puolestaan Royal Ballet of Flandersin kanssa toteutettu intensiivinen livekuvitussessio. Tanssijat saivat suunnitella omat lyhyet tanssinumeronsa ja Kettunen istui koko päivän piirtämässä noin minuutin mittaisia töitä, joihin pyrki vangitsemaan tanssinumeroiden ytimen ja essenssin. Töistä koottiin näyttely ja ne huutokaupattiin, osa varoista meni baletin toiminnan tukemiseen.
Royal Ballet of Flanders.
Taiteilijankin työskentely on melkein tanssia. Kettuselle on tärkeää koko vartalon liike piirrettäessä, minkä suurikokoiset originaalit mahdollistavat. Roisia jälkeä ei saa aikaan tuhertamalla pienelle paperille.
Yhteistyöprojektit ovat piirtäjälle erityisiä mahdollisuuksia päästä kokeilemaan uutta. Suurin osa asiakkaista tietää ja tuntee Kettusen tyylin ja antaa tälle vapaat kädet alusta alkaen. Joidenkin kanssa taas käydään paljonkin keskustelua projektista etukäteen. Yleensä kaikki ovat kuitenkin olleet tyytyväisiä lopputulokseen, ja suurin osa Kettusen kohtaamasta kritiikistä on itsekritiikkiä.
Tässä esitellään huulipunaa Chanelin vuoden 2010 meikkikokoelmasta. Yhteistyöprojektissa käytettiin materiaaleina myös mainostettavan malliston meikkejä luomaan erikoisefektejä kuvituksiin.
Kettunen pyrkii viemään työskentelyään entistä teatterimaisempaan suuntaan. Dramaattisesta tyylistä tunnetun taiteilijan piirustuksesta on muotoutunut tapahtuma, joissa yleisö kerääntyy tämän ympärille seuraamaan livetyöskentelyä. Tällöin varsinainen lopputulos on vain osa kokonaisuutta:
“Live-elementti pitää innostusta yllä. Pääsen mukaan kiinnostaviin tilaisuuksiin ja samalla saan tarjota oman tulkintani nykymaailmasta ja pop-kulttuurista, niistä asioista joita nyt tapahtuu. Minusta taiteilijan tehtävä ei ole istua studiossa yksin vain omissa ajatuksissaan, vaan osallistua. Taiteilijan läsnäolo suhteessa yleisöön ja teosten tuottaminen ovat rehellinen ja luonteva tapa ilmaista tärkeitä asioita. Olen osana mukana kokemassa ja kuvittamassa, ilmaisemassa tapahtumaa tai ilmiötä tai hetkeä. Hetki onkin avainsana töissäni.”
Jeffrey Atlanta Holiday Season Portrait Drawing Event. Kettunen piirsi asiakkaita Jeffrey-brändin Atlantan liikkeessä.
“Performatiivisuus elementtinä on tuntunut alusta asti luontevalta, koko yleisön edessä oleminen ja osallistuminen. Tarvitsen siitä kumpuavaa energiaa töihini, jännitystä siitä että kaikki katsovat. Se välittyy livemuotikuvituksista, mutta myös studiotöissäni tahdon pyrkiä samaan tunnelmaan. Vaikka onkin välillä vaikeaa jäljentää fiilistä vaikka valokuvan pohjalta työksenneltäessä, koitan päästä livetilanteen tunnelmaan esimerkiksi musiikin avulla, saada soljuvuutta ja luontevuutta piirustusjälkeen. Tahdon saada lopputuloksen dynaamiseksi.”
Jarno Kettusen ateljee.
Piirtäjän rauhallinen, introvertti persoona näyttää olevan pienessä ristiriidassa ekspressiivisen, jopa aggressiivisen piirrosjäljen kanssa. Kettunen pitääkin työtään tärkeänä kasvun paikkana itselleen ihmisenä. Juuri hankalissa olosuhteissa voi kehittyä ja stressi kuulemma ruokkii inspiraatiota. Työ antaa lisäenergiaa ja sen kautta pääsee helpommin luomaan suhteita erilaisiin ihmisiin ja saa oppia lisää sosiaalisesta kanssakäymisestä, minkä Kettunen on aiemmin kokenut haasteeksi. “Työni on melkein terapeuttinen juttu.”
Kettunen on tutustunut vaimoonsakin työn kautta, Modern Atlanta -muotoilutapahtumassa. Vaimo on myös suunnittelija, teollisen muotoilun professori. Pariskunta tasapainottaa toisiaan loistavasti, Kettunen hymyilee: “Yksityiselämässä minä olen tyypillinen suomalainen, jämäkkä, yksisuuntainen ja itsepäinen, kaavamainenkin, vaimoni latinalaishenkisesti go with the flow -tyyppi, avoimempi ja energisempi. Työelämässä minä taas olen spontaanimpi ja vaimoni järjestelmällinen ja harkitseva.” Pariskunta keskustelee paljon ja antaa toisilleen tärkeää palautetta työasioissa, mutta kotona yritetään kuitenkin säilyttää vapaus olla ajattelematta töitä liikaa.
Diane von Furstenbergin S/S 2015 -malliston näytöksessä piirretty backstage-potretti.
Keväällä Kettusen teoksia oli nähtävillä Suomessakin, valokuvanäyttelyssä Lapualla, ja kesällä Pohjoismaissa kiersi New Nordic Fashion Illustration -näyttely, jossa hän oli mukana. Kettuselle näyttelyyn osallistuminen oli upea kokemus: “Tallinnassa järjestetyissä avajaisissa oli muotikuvittajia, joiden töitä olen ihaillut alusta asti, sellaisia isä- ja äitihahmoja uraani ajatellen. Oli ihana tutustua heihin ja kuulla, että puolin ja toisin olemme jo pitkään seuranneet toisemme töitä. Pidämme edelleen yhteyttä, mikä on mahtavan kannustavaa.” Näyttelyssä oli esillä maailman huippuja, ja sekaan mahtui hyvin erilaisia tyylejä ja lähestymistapoja – se antoi hyvän kuvan siitä, mitä kaikkea muotikuvitus voi olla, mainos- ja pakkauskuvitusta, tekstiiliprinttejä tai ihan mitä vain.
Ihan mitä vain voi syntyä myös Kettusen kynästä. Hän on vakiinnuttanut asemansa sellaiseksi, että häneen otetaan usein yhteyttä kiinnostavien uusien projektien tiimoilta, minkä lisäksi hän jatkaa edelleen uraansa livemuotikuvitusten, performanssien ja tapahtumien parissa. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, mitä on luvassa.
www.jarnok.com
Kommentit