Suomen ortodoksinen kirkkomuseo RIISA juhlii paitsi 100-vuotiasta Suomea myös omaa 60-vuotista historiaansa kristillistä taidetta esittelevällä näyttelyllä. Kohtaamisia – Suomalainen usko -näyttelyn teokset ajoittuvat 1800-luvun loppupuolelta 1980-luvulle. Teokset ovat osa itäsuomalaisen suvun kristillisen taiteen kokoelmaa. Mukana on teoksia mm. Eero Järnefeltiltä, Maria Wiikiltä, Juho Rissaselta, Ina Collianderilta, Marcus Collinilta ja Inari Krohnilta. Näyttely haastaa kävijän pohtimaan mitä suomalainen usko tarkoittaa, ja onko sellaista käsitettä kuin ”suomalainen usko”.
Mikäli asiaa jalkauduttaisiin kyselemään suomalaisten keskuuteen, vastaukseksi tulisi todennäköisesti, että nykyinen suomalainen yhteiskunta on maallistunut. Tai mikäli uskoa on, se on jokaisen henkilökohtainen asia. Tätä näkökulmaa peilaavat osaltaan myös näyttelyn teokset. Mukana on esimerkkejä henkilökohtaisesta – näkymättömästä – uskosta, mutta teoksissa ilmenee toisaalta myös seurakuntaelämä ja kirkolliset rakennukset – se uskon näkyvä puoli.
Ajateltiinpa kristinuskosta nykypäivänä mitä hyvänsä, tosiasia on, että länsimainen kuvataide ja taidehistoria perustuvat nimenomaan uskonnolliselle kuvastolle. Kirkko toimi vuosisatoja taiteen tilaajana ja tukijana. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on järjestänyt yksittäisiä kuvataidekilpailuja 1890-luvulta lähtien. Varsinaisia kilpailuja kirkkojen kuvittamiseen taiteella alettiin järjestää vasta sotien jälkeen 1950-luvulla. Tilaajana seurakunnat määrittelivät rajat taiteelliselle ilmaisulle, kuten aiheelle. Kohtaamisia-näyttelyssä on esillä alttaritaululuonnoksia esimerkiksi Eero Järnefeltiltä (1863–1937), Vilho Sjöströmiltä (1873–1944) ja Väinö Hämäläiseltä (1876–1940).
Tilaajasta riippumatta taiteilijat ovat kautta aikojen ilmaisseet taiteellaan myös omaa suhdettaan kristinuskoon. Maria Wiik on häivyttänyt naiskuvastaan kaikki kristilliset elementit. Siinä ei ole ristiä, sädekehää tai ikoneista tuttuja Neitsyt Marian monogrammeja. Länsimaisen kuvataiteen kaanonia tunteville maalauksesta on kuitenkin tulkittavissa Neitsyt Maria, vaikkei lukisikaan teosnimeä Madonna. Essi Renvall (1911–1979) on puolestaan tulkinnut kirjailija Marja-Liisa Vartion (1924–1966) uskoa ajoittamattomassa muotokuvassa. Kirjailija on vaipuneena ajatuksiinsa, mutta taustalla häilyvät kristilliset ja ikonimaiset hahmot.
Vaikka näyttelyn viimeisimmät teokset ajoittuvat 1980-luvulle, kokonaisuudesta on havaittavissa muun muassa luterilaisten kirkkojen alttaritaulujen muutos esittävästä kohti abstraktia. Viime sotien jälkeen 1960–1970-luvuilla kirkot ja seurakunnat kipuilivat tilanteessa, jossa pohdittiin voiko taide toimia uskon tulkkina, jos se ei esitä mitään? Aiheesta järjestettiin jopa erilaisia seminaareja ja kirkkopäiviä. Taiteen ja uskonnon välinen suhde on siis ollut mielenkiinnon ja keskustelun kohteena tasaisin väliajoin, mutta keskustelun luonne on muuttunut. Vielä 1960–1980-luvuilla luterilaisen kirkon sisällä pohdittiin sitä, millaista kuvataiteen tulisi muodoltaan olla, ja uhkaako se abstraktiudellaan uskonnollista kokemusta. Mitä lähemmäs nykypäivää tullaan, sitä sallivammaksi ilmapiiri on käynyt. Ars Ecclesiastica -symposiumissa julistettiin 1990-luvulla, että ”nykytaide muuttuu ajan myötä perinteiseksi taiteeksi, jonka suurin osa ihmisistä hyväksyy.” (Kotimaa, 25.8.1995.)
Ortodoksinen kirkko on saanut olla taidenäkökulman osalta suhteellisen rauhassa. Ikonitaidetta ohjaa tarkka kaanon, jota on noudatettu Bysantin ajoista alkaen. Kohtaamisia-näyttely saa nimensä mukaisesti rinnalleen myös RIISAn kokoelmanäyttelyn Pyhyyden portailla. Ikiaikaiset ikonit ja pyhät kohtaavat suomalaisen (pääasiassa luterilaisen) uskon tulkinnat. Näyttelyn ekumeeninen näkökulma on tuonut ajatuksia puolesta ja vastaan. Toiset ovat kiitelleet mielenkiintoisista rinnastuksista, mutta toiset ovat olleet sitä mieltä, että ikonien tulisi antaa olla omassa rauhassaan. Ja molemmat näkökulmat ovat museon asiakkaiden kannalta yhtä oikeita.
Kristillisen taiteen ei nykyisin ajatella puhuttelevan suurta yleisöä, eikä se siksi ole kaupallisesti myyvää. Harva taiteilija markkinoi itseään kristillisen taiteen tekijänä, sillä teoksilla ei ole tarpeeksi ostajia. Uskontoon liittyviä teoksia tehdään kuitenkin edelleen tilauksesta tai omista lähtökohdista taiteilijoiden takahuoneisiin. Aihe, josta ollaan avoimesti kiinnostuneita, on ikonimaalaus. Siitä on tullut eri kirkkokuntia yhdistävä tekijä.
Ensikatsomalta suomalainen yhteiskunta vaikuttaa maallistuneelta, mutta kun pintaa raaputtaa huomaamme, että kristinusko näkyy yhteiskunnassamme edelleen. Juhlapäivät perustuvat Raamattuun, sunnuntaista puhutaan edelleen pyhäpäivänä, ja länsimainen moraalikäsitys kulminoituu yleisinhimilliseen ajatukseen: ”Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille” (Luuk. 6:31).
Museoiden näyttelykalentereita katsoessa herää kysymys, että onko suomalaisessa yhteiskunnassa kuitenkin kaipuu pyhään? Kulttuurien museossa esiteltiin erilaisia uskontoja Uskontojen maailma -näyttelyssä (2015). Wäinö Aaltosen museossa oli esillä Taide, uskonto, valta -näyttely (2016), jossa otettiin osaa ajankohtaiseen keskusteluun taiteen, vallan ja uskonnon välisistä suhteista. Hämeen linnassa on parhaillaan esillä Pyhät ja pakanat -näyttely, joka rinnastaa keskiaikaiset uskonnolliset veistokset nykykuvanveistäjien töihin. RIISAssa puolestaan maalaustaide kohtaa ikonit ja sakraaliesineiden maailman.
Riippumatta siitä mitä suomalainen usko kullekin merkitsee, länsimaista kuvataidetta ei olisi syntynyt ilman uskonnollisia kuvia. Helsingin Sanomien liitepäällikkö Lauri Malkavaara kirjoitti Mihin suomalaiset uskovat? -teemanumerossa (2/17), että kirkon sanomalle on jälleen enemmän kaikupohjaa kuin vuosikymmeniin. ”Jos unohdetaan hetkeksi opilliset kysymykset, kirkon sanoman ydin on lähimmäisenrakkaus. Se on samalla länsimaisen kulttuurimme perusta, ja siihen minä uskon ihan varmasti”, kiteyttää Malkavaara.
Kohtaamisia – Suomalainen usko -näyttely on esillä RIISAssa 30.12.2017 saakka.
Otsikkokuva on Helmi Kuusen maalauksesta Kristuksen hautaaminen (1955, öljy kovalevylle).
Kirjoittaja on Suomen ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn amanuenssi.
Kommentit