Voimauttavan valokuvan opiskelijoiden päättötyönäyttely Lempeä Katse on parhaillaan esillä Galleria DIAKissa. Näyttely on jo neljäs laatuaan – koulutus on osoittautunut hoitoalalla suosituksi, sillä se on taipunut moniulotteiseksi hoidollisen työn ja työyhteisön kehittämisen välineeksi esimerkiksi päihdelääkärin, psykologin, lastensuojelutyöntekijän tai papin työssä. Näyttelykierroksen alussa Anna-Mari Raunio kertoo voimauttavan valokuvan periaatteista, lisäksi mukana on case-esimerkki Kristiinan ja Ellan yhteisestä valokuvausprojektista.
Mikä Lempeä Katse?
Diakonia-ammattikorkeakoulun tiloissa Helsingin Kalasatamassa on kolmeen kerrokseen levittäytynyt valokuvia, kuvaesityksiä, kuvakirjoja, sekä rakennettu levähtämispaikkoja, joissa voi rauhassa tutustua ja syventyä teoksiin. ”Voisin olla koko päivän tässä näyttelyssä”, huokaisee Diakin työntekijä ohimennessään, kun olemme viimeistelemässä näyttelyn rakentamista.
Mikä on Lempeä Katse, jonka seurassa on hyvä viipyä? Lempeä Katse on Aalto-yliopiston voimauttavan valokuvan jatko-opiskelijaryhmän päättötyönäyttely, jonka on ohjannut palkitun menetelmän kehittäjä Miina Savolainen. Näyttelyn tekijät ovat sosiaali-, terveys- tai opetusalan ammattilaisia. He ovat opiskelleet ensin vuoden mittaisen voimauttavan valokuvan perusteet -koulutuksen ja sen jälkeen kolmivuotisen erikoistumiskoulutuksen. Näyttelyssä on esillä monimuotoisia, voimauttavia valokuvaprosesseja, joita he ovat toteuttaneet asiakkaittensa, potilaittensa ja oppilaittensa kanssa. Näyttelyssä on myös työyhteisön kehittämiseen, perhesuhteisiin ja vertaisryhmätyöskentelyyn liittyviä projekteja.
Lempeä katse ei synny nopeasti, sen omaksuminen ja katsomisen tapaan juurtuminen vaatii aikaa. Näyttelyssä esillä olevien valokuvaprojektien takana on pitkiä prosesseja, joissa kuvaaja ja kuvattava, päähenkilö, ovat antautuneet uudelle katsomisen tavalle. Tässä näyttelyssä esimerkiksi työyhteisövalmentaja, päihdelääkäri, psykologi, kouluavustaja, pappi tai lastensuojelutyöntekijä tuovat nähtäviksi miten he ovat kehittäneet voimauttavasta valokuvasta hyvän välineen omaan työhönsä, ihmisten kohtaamiseen. Näyttelyn kävijälle Lempeä Katse -näyttely on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä näkemään ja kokemaan merkityksellisiä, voimauttavia hoidollisia prosesseja, joita ulkopuoliset harvoin pääsevät näkemään.
Miten Lempeä Katse syntyy?
Lempeän katseen takana on tinkimätön näkemys siitä, että jokaisella ihmisellä on oikeus tulla nähdyksi ja rakastetuksi omilla ehdoillaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kun katsomme toista ihmistä, hänellä on oikeus tulla nähdyksi omilla ehdoillaan. Voimauttava valokuva on enemmän tapa katsoa ja nähdä kuin tapa valokuvata. Lempeä katse on ehdoitta hyväksyvä tapa katsoa toista ihmistä ja valokuvaaminen on tapa tehdä katse konkreettiseksi. Valokuvaaminen ja valokuva ovat mahdollisuus upota ja ottaa itseensä rakkaudellinen, hyväksyvä katse.
Voimauttavan valokuvan vallankumous on siinä, miten toista ihmistä katsotaan. Menetelmässä päähenkilö on se, jota kuvataan. Hän saa itse määrätä, miten häntä saa katsoa ja kuvata: millaisena hän haluaa tulla nähdyksi. Voimauttavan valokuvan katsomisen tavan ytimessä on korjata sitä, miten ihminen tulee nähdyksi toisten silmissä; ihmistä itseään ei tarvitse korjata. Kuvaaja luopuu päähenkilön puolesta tietämisestä: Vain päähenkilö itse voi tietää mikä on hänelle voimauttavaa, mikä on hänelle hyvää. Tällä tavalla voimauttavan valokuvan menetelmässä puretaan valta-asetelmia ja ammatillista tietämistä. Lempeän katseen alla kaikki päähenkilöt ovat saaneet tulla nähdyiksi omilla ehdoillaan, itselleen merkityksellisellä tavalla.
Asetelman muuttaminen mullistaa ja muuttaa vuorovaikutuksen perustan ja tekee dialogista merkityksellistä ja vaikuttavaa – kaikissa ihmissuhteissa. Tätä katsomisen tapaa voi harjoitella ja käyttää kaikessa inhimillisessä vuorovaikutuksessa, kameran kanssa ja ilman sitä. Toisenlainen katsomisen tapa haastaa ymmärtämään toisen ihmisen elämää ja elämäntilannetta ilman ennakkoasetelmia. Näin syntyy korjaavien katseiden ketjuja, joilla ihmiset tulevat paremmin ymmärretyiksi, omista lähtökohdistaan. Kun ihminen on arvokas toisen silmissä, hän voi olla arvokas myös itselleen.
Lempeä katse antaa tilaa oman olemisen ja olemuksen rakastavalle hyväksymiselle. Sellaisessa paikassa ja tilassa on hyvä olla.
Kristiina Niinivaara: Ella go gentle.
Kristiina on voimauttavan valokuvan jatko-opiskelijaryhmän lääkärivahvistus, joka toimii päihdetyön saralla. Hän tuli menetelmäopintoihin hakemaan uusia työkaluja työhönsä, mutta myös voimautuakseen itse. Lopputyönsä Kristiina halusi toteuttaa yhdessä potilaansa Ellan kanssa. Työ on oikeastaan naisten yhteinen tutkimus siitä, miten auttamistyötä riippuvuussairauden herättämän avuttomuuden edessä pitäisi ja kannattaisi tehdä. Mikä on oikein, eettistä ja korjaavaa?
Ella:
”Kun Kristiina pyysi minut voimauttavan valokuvauksen malliksi, se herätti minussa samaan aikaan pelkoa, häpeää, ylpeyttä, jännittynyttä innostuneisuutta.
Täytyy vain todeta, että Kristiinan kanssa todella onnistuimme ja pääsimme tavoitteeseen, jossa voisin hyväksyä itseni sellaisena kuin olen. Hyväksyä ahdistuksen, ikävän, väsymyksen ja valtavan surun, jota kannan sisälläni. Surun jota tunnen menetettyjä vuosia kohtaan, loukkaamiani ihmisiä kohtaan ja Isäni poismenoa kohtaan. Vaikka juuri surun näkyminen ei ollut ihan ensimmäisiä mielikuviani siitä millaisia kuvista tulisi, juuri suru tekee niistä mielestäni jopa kauniit.
Vapautuminen lääkärin ja potilaan rooleista oli yksi suuri tekijä, mutta myös se että ko. roolit olivat lähtökohtana työskentelyllemme, oli tärkeää. Minun ei tarvinnut selittää taustojani tai addiktio-sairauden merkitystä elämässäni. Onhan hän päihdelääkäri. Vieläpä juuri minun lääkäri, kyllä hän tietää.
Näitä kuvia ei olisi voinut minusta ottaa kukaan muu kuin Kristiina. Tavasta jolla hän kohtasi minut kunnioittavasti vertaisenaan ihmisenä, olin erittäin otettu. Ja antoi vielä minun kohdata hänet persoonana ja yksilönä. Juuri Kristiina oli yksi suurimmista tuista elämäni vaikeimpana aikana ja elämäni vaikeimpana hetkenä – kun jätin jäähyväiset rakkaalle isälleni. Silloin hän oli ainut, joka tarjoutui tulemaan mukaan ja tueksi.
Tämä koko projekti on ollut se yhteys maailmaan, yksi valo henkilökohtaisen pimeyteni reunalla. Se on tuonut vähän järjestystä ja järkeä, silloin kun elämäni on ollut kaoottista, yksinäistä ja pelottavaa.”
Kristiina:
”Olen ammatiltani lääkäri, ja olen erikoistunut päihdelääketieteeseen. Viimeiset 10 vuotta olen toiminut pääasiallisesti opioidiriippuvaisten potilaiden lääkkeellisessä korvaushoidossa. Yleensä jo tässä vaiheessa kuuntelija alkaa ihmetellä uravalintaani, ja surkutella miten ylipäätään jaksan näin raskaassa työssä. Lisäksi usein kyseenalaistetaan tämän potilasryhmän hoidon tarve. Resurssien ja puuttuvien selkeiden hoitomallien takia hoito keskittyy pääasiallisesti lääkkeen jakamiseen, ja valitettavan usein siihen liittyvään työntekijöiden potilaisiin kohdistamaan vallankäyttöön kiristyksineen ja uhkailuineen. Usein jää epäselväksi, kuka hoidon tavoitteista päättää, vaikka nimenomaan potilaan äänen tulisi kuulua hoitosuunnitelmaa laadittaessa.
Hakeuduin voimauttavan valokuvan koulutukseen saadakseni uutta näkökulmaa työhöni, löytääkseni siihen uusia työkaluja sekä voimautuakseni itse. Voimauttavassa valokuvassa käännetään valta pois kuvaajalta, niin että kuvattava määrittelee sen, millaisena haluaa tulla nähdyksi. Aivan samoin kuin lääkärinä voisin edes hetkeksi luopua perinteisestä valta-asemasta, luopua tietämisen vallasta, jolloin työvälineeksi riittäisi viaton katse ja toisen maailman hyväksyminen sellaisena kuin se hänelle näyttäytyy.
Erityisesti olen koulutuksen aikana vaikuttunut peilisoluteoriasta, jonka mukaan ihminen kantaa kehollisena kokemuksena muistijälkiä siitä miten häntä on katsottu. Voimauttava valokuva antaa mahdollisuuden rakentaa korjaavien katseiden peilejä toisinkatsomisen kautta.
Luottamuksellinen suhde projektin aikana ei syntynyt hetkessä, mutta vähitellen pitkän prosessin aikana pystyimme kohtaamaan toisemme tasavertaisina, ilman haavoittumisen pelkoa. Sain nähdä Ellan aivan uusin silmin, aivan toisin kuin hoidollisessa järjestelmässä, jossa olemme rooliemme vankeja, ja jossa elämää katsotaan päihteidenkäytön kautta. Tunnen, että tulin myös itse lempeästi katsotuksi Ellan taholta.
Ellaa kohtasi projektin aikana suuri suru, joka muutti yhdessä tekemisemme vielä merkityksellisemmäksi. En usko, että olisin mitenkään voinut ansaita Ellan elämän käännekohdassa tällaista roolia ilman läpikäymäämme prosessia. Me emme olleet enää vain potilas ja lääkäri, vaan meistä oli tullut toisillemme Ella ja Kristiina.
Minun on vaikea sanoittaa sitä, miten liikuttavaa ja arvokasta minulle oli saada jakaa Ellan kanssa viimeinen kohtaaminen hänen rakkaan isänsä kanssa.
Itselleni tässä meidän projektissamme erityisen tärkeä oli Ellan lause: ”Miten niin tää on sun projekti, mutta mä päätän miten se tehdään”. Tässähän kiteytyy hoitosuhteen määritelmä siitä kuka oikeasti asettaa hoidon tavoitteet ja kenen olisi määrä kulkea rinnalla tukien. Ammatillisuus voi olla kiintymykseen perustuvaa tunnetyötä.”
Pirre Toikkanen: Javid + Reza. Valokuvaa on käytetty näyttelyn tunnuskuvana, esimerkiksi näyttelyjulisteessa.
Näyttely on esillä Galleria DIAKissa Diakonia-ammattikorkeakoululla, osoitteessa Kyläsaarenkuja 2, Helsinki. Näyttely on avoinna 14.12.2017 asti. Voimauttavan valokuvan koulutuksista antaa lisätietoa Pauliina Vuorinen, voimauttavavalokuva@welho.com. Lisätietoa näyttelystä ja sen oheisohjelmasta löydät oheisesta osoitteesta – näyttelyssä järjestetään muun muassa opastettuja kierroksia, joissa voi kuulla lisää kuviin ja kuvausprosesseihin liittyviä tarinoita.
http://www.diak.fi/diaknyt/ajankohtaisetuutiset/Lists/Viestit/Post.aspx?ID=617.
Kirjoittaja on kulttuurintuottajaopiskelija, joka työskentelee assistenttina voimauttavan valokuvan koulutuksessa. Case-esimerkin on kirjoittanut haastattelujen pohjalta voimauttavan valokuvan menetelmän kehittänyt Miina Savolainen.
http://www.voimauttavavalokuva.net/
Kommentit
Arja Sassali:
Siroja tatuointeja, nämä eivät ”töki vastaan”, kun niitä katselee. Jutussa hyvä, sopivasti julistava ote.