Omena on vakiintunut hyvän ja pahan tiedon puun hedelmän kuvaksi kristillisessä kuvataiteessa ja populaarikulttuurissa. Tosin, jos hyvän ja pahan tiedon puu tulkitaan vertauskuvallisesti, sen hedelmä voisi olla yhtä lailla mikä tahansa asia, joka tarjoaa tietoa. Raamatustakaan ei löydy omenatulkinnalle suoria perusteita. Hieronymoksen Vulgatassa latinankielinen sana ”malum” kuitenkin tarkoittaa sekä pahaa että omenaa – kaksoismerkitys kertoo, että symboli on vanha.
Kristillisessä kuvastossa omput alkoivat dominoida keskiajan lopulla, vaikka aiemmin hyvän ja pahan tiedon puun hedelmä kuvattiin useimmiten viikunana. Jeesuksen kädessä kuvattuna omenalla viitataan synnin kantamiseen ja sovittamiseen, kuten esimerkiksi Lucas Cranachin maalauksessa Neitsyt ja lapsi.
Nykyäänkin omenalla kuvataan usein viettelyksiä, syntiä ja syntiinlankeemusta. Melko tuoreena esimerkkinä tulee mieleen Dome Karukosken elokuva Kielletty hedelmä (2009), jossa lestadiolaiyhteisössä kasvaneet nuoret lähtevät Helsinkiin etsimään itseään. Tytöt kyläilevät liikkeestä eronneen, paheellisena pidetyn Eeva-isosiskon luona, joka houkuttelee maistamaan omenasta tehtyä siideriä.
Tietoiskun pohjana on käytetty Sanansaattaja-lehden (11/2018) Tyhmä kysymys -palstalle kirjoittamaani vastausta kysymykseen “Miksi kielletty hedelmä kuvataan aina omenana, vaikka Raamatussa ei ole määritelty, mistä hedelmästä on kyse?”
Lue lisää esimerkiksi:
Ilpo Kari Raamatunlukijain Liiton sivuilla:
https://rll.fi/2017/11/minka-puun-hedelman-eeva-soi/
Liisa Väisänen Kirkko ja kaupunki -lehdessä:
https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/symbolit-selviksi-5-5-ome-1
Pentti Lempiäinen, 2006: Kuvien kieli – Vertauskuvat uskossa ja elämässä
Kommentit