”Ainutlaatuisessa tuotteessa on käytetty samaa materiaalia ja sidosta, kuin tähän päivään säilyneessä Torinon käärinliinassa, jonka sanotaan juontavan juurensa mahdollisesti jopa ajanlaskumme alkuun.” Näin tekstiilivalmistaja Finlayson kertoo syistä, miksi se huhtikuussa 2017 toi markkinoille pussilakanan nimeltään Jesus. Finlaysonin tiedotteessa ei kuitenkaan mainita tärkeintä syytä sille, minkä vuoksi Torinon käärinliina on niin kuuluisa. Kankaaseen on painautunut Kristuksen kuva. Erityisen merkittäviä tällaiset ihmeenä syntyneet todet kuvat Kristuksesta – varsinkin kasvoista – ja niihin liittyvä kuvahartaus olivat keskiajalla. Suomessa on säilynyt jälkiä tällaisista rukouskäytännöistä, niin kirkoista kuin kirkkojen ulkopuolelta.
Kertomukset Kristuksen tosista kuvista
Turun tuomiokirkon sivukappeleista yksi on omistettu Johannes Kastajalle. Kappelin länsiseinässä oli pyöröikkuna, mutta se muurattiin umpeen jo keskiajalla. Ikkunan paikalle maalattiin 1400-luvun jälkipuoliskolla naishahmo, pyhä Veronika. Hän seisoo levittäen käsiään, jotka kannattelevat valkeaa kangasta. Sen keskelle ovat piirtyneet Kristuksen kasvot. Legenda pyhästä Veronikasta nousi suosioon myöhäiskeskiajalla, mutta tarinan historia on alkaa jo myöhäisantiikissa.
Legendan varhaisimmat kerrokset ovat Raamatussa. Matteuksen evankeliumissa (9:20–22) kerrotaan naisesta, joka kärsittyään verenjuoksutaudista parantui kosketettuaan Jeesuksen viitan tupsua. Kirkkoisä Eusebios puolestaan kirjoitti 200- ja 300-lukujen vaihteessa, että Pohjois-Syyriassa sijainneen Edessan kuningas Abgar V kärsi leprasta. Hän kutsutti Kristuksen luokseen saadakseen lievitystä tuskiinsa. Jeesus ei noudattanut kutsua, mutta toimitti kuninkaalle kirjeen.
Kun ihmeitä tekevät kristilliset kuvat saavuttivat laajemmin suosiota 500-luvulla, Eusebioksen pohjalta Kristuksen väitettiin lähettäneen kuninkaalle kirjeen ohessa muotokuvansa. Kuvan hän oli valmistanut painamalla kasvonsa kankaaseen. Kristuksen kasvot näyttävät leijuvan tyhjällä liinalla. Tekstiiliä kutsutaan ”Mandylioniksi” eli pieneksi liinaksi, ja se paransi Abgarin. Mandylion-aihe esitti Jeesuksen kasvot alkuperäisinä eli esteettisessä ja jumalallisessa täydellisyydessään.
Läntisessä kirkossa pyhä Veronika kytkettiin legendaan apokryfikirjassa Pilatuksen teot. Siihen lisättiin 500–700-luvulla osio nimeltään ”Keisari Tiberiuksen parantuminen”. Tarinan mukaan Veronika oli nainen, joka kohtasi Kristuksen kärsimysmatkalla. Veronika sääli Kristusta ja antoi tälle kankaan veren sekä hien pyyhkimiseksi. Kristuksen painaessa kasvonsa liinaan jäi niistä aito kuva kankaaseen. Keisari Tiberius kärsi vakavasta sairaudesta, ja hän kuuli huhun Kristuksen parannuskyvyistä. Niinpä keisari lähetti edustajansa Jerusalemiin, mutta Kristus oli jo ristiinnaulittu. Sen sijaan keisarin lähettiläät toivat Roomaan Veronikan ja tämän ihmeitä tekevän liinan. Saapuessaan Tiberiuksen palatsiin nainen astui keisarin vastaanottosaliin liina avattuna. Nähtyään Kristuksen kasvot keisari vapautui vaivoistaan.
Pyhän Veronikan liinan voittokulku myöhäiskeskiajalla
Ensimmäiset tiedot Rooman Pietarinkirkossa säilytetystä Kristuksen kasvot esittävästä Veronikan liinasta ovat 1200-luvun alusta. Alkujaan lännessäkin Kristuksen kasvojen kuva oli osoitus Jeesuksen jumalallisuudesta ja voittoisuudesta, mutta Veronika-kuvassa ne muuntuivat passioaiheeksi eli todisteeksi Kristuksen kärsimyshistoriasta. Liinassa Jeesuksen maalliset piirteet yhdistyivät jumalallisiin ja näkyvä todellisuus näkymättömään, minkä vuoksi siitä tehdyt kopiot olivat häivähdys jumalallisesta, eivät vain jäljennöksiä pyhäinjäännöksestä. Katsomistapahtumassa kuva ja sen katsoja suhtautuivat toisiinsa kuin arkkityyppi ja kopio, Luoja ja luotu.
Veronikan kuvat levisivät laajalle 1300-luvulla. Kuva-aiheen kulkeutumisessa Rooman ulkopuolelle avain olivat sinne taivaltaneet pyhiinvaeltajat. Rooman tärkein pyhiinvaelluskohde oli Pietarin hauta, mutta myös hikiliinasta tuli kaupungin suuria reliikkejä. Lopulta liinasta muodostui niin suosittu, että se oli Rooman pyhiinvaellusmerkkinä tunnetumpi kuin Pietarin ja Paavalin kuvat. Pyhän Birgitan esiintyessä pyhiinvaellusasussa hänellä on hattuunsa kiinnitettynä kuva Kristuksen kasvoista. Pohjolassa Veronika-legenda niitti suosiota 1400-luvulla, mikä näkyi kirkkotilassa.
Kristuksen kasvot kalkkimaalauksissa
Turun tuomiokirkon Veronika-kuvan lisäksi pyhimys liinoineen on maalattu Hattulan ja Lohjan kirkkoihin 1510-luvulla. Muissa kirkoissa Kristuksen kasvot esiintyvät yksinään tai muihin kuin Pyhään Veronikaan liittyen. Naantalin birgittalaisluostarin kirkon ulkoseinään, kuori-ikkunan ulkokomeron yläpuolelle maalattujen Kristus-kasvojen ympärille on ryhmittynyt kaksi enkeliä. Naantalin kirkon sisätiloissa Kristuksen pää esiintyy seinille maalattujen vihkiristien yhteydessä.
Muut suomalaisten kirkkojen kalkkimaalausten Kristuksen kasvot -aiheet esittävät pelkästään Kristuksen päätä tai toisinaan pään lisäksi kaulaa ja olkapäitä. Kristuksen kasvot tai jopa useammat on maalattu Hollolan, Korppoon, Kumlingen, Laitilan, Maarian, Nousiaisten, Perniön, Pyhtään ja Taivassalon ja Turun Pyhän Katariinan kirkkoihin.
Suomalaisten kirkkojen kalkkimaalausten Veronika- ja Kristuksen kasvot -kuvat ajoittuvat 1400-luvun alkupuoliskolta 1500-luvun alkuun. Tavallisesti kuva-aihe on sijoitettu hyvin näkyvään paikkaan kirkkotilassa, kuten ensimmäisen tai toisen kuoriholvin itävaippaan. Katsoja joutuu nostamaan katseensa kohti taivasta katsellessaan Kristusta ja suunnatessaan rukouksensa Hänelle.
Kirkkojen sisustus ja ehtoollisvälineet
Kalkkimaalauksia niukemmin on säilynyt kirkon sisustukseen kuuluneita, Kristuksen kasvot -aihein koristeltuja puuesineitä. Hollolan kirkosta on puinen kuorituolin pääty, johon on veistetty pyöreän kehän sisään Kristuksen kasvot. Naantalin kirkossa aihe esiintyy Kristuksen orjantappuralla kruunatusta pääveistoksessa sekä sakramenttikaapissa. Molemmat ovat 1400-luvulta.
Kristuksen kasvot koristivat usein kirkollista astioita, sillä keskiajan ehtoollinen ja Veronikan liina edustivat molemmat Kristuksen todellista läsnäoloa. Eckerön, Iniön ja Ruskon kirkkojen ehtoollislautasissa Kristuksen pää on sijoitettu medaljonkiin keskelle lautasta. Naantalin kirkon astiassa reunusta kiertävän tekstinauhan aloitus- ja lopetusmerkiksi on kaiverrettu Kristuksen kasvot. Lautasen teetätti birgittalaismunkki Jöns Budde 1400-luvun jälkipuoliskolla.
Hauhon kirkon lautasessa pääaiheena on Kristuksen kärsimyksen välineet. Reunaa kiertää kuva rukousnauhasta, jonka helmien joukkoon on sijoitettu Kristuksen viittä haavaa edustavat kädet, jalat ja sydän sekä yläreunaan Kristuksen kasvot
Juvan kirkkoon lahjoitettiin 1700-luvun alussa Riikasta saadut ehtoollisvälineet. Ne on valmistettu vuonna 1594. Lautasen reunaan on kaiverrettu kaksi medaljonkia, joihin on sijoitettu Pyhän Veronikan liina ja orjantappurakruunua kantava Kristuksen pää.
Kristuksen kasvoilla koristeltiin myös ehtoollismaljoja. Niillä on koristeltu muun muassa Hollolan ja Turun tuomiokirkon maljoja, joissa pienet Kristuksen kasvot on sijoitettu varren ympärille.
Sinetit
Kristuksen kasvojen käyttö birgittalaisluostarien sineteissä oli tavallista. Naantalin luostarin sinetti tunnetaan vuoden 1440 tienoilta. Pyöreän sinetin yläreunaan on kuvattu Kristuksen kasvot. Niitä ympäröivän pilviverhon alapuolella on tekstinauha, joka kertoo latinaksi ”olet morsiameni”. Sinetin alareunassa Pyhä Birgitta on polvistunut avoimen kirjan äärelle.
Kristuksen kasvot esiintyvät Naantalin luostarin lisäksi kahdessa yksityisessä sinetissä. Ensimmäinen niistä on vuodelta 1381 ja kuulu Paraisten pappi Iønis Jacobssonille. Toisen sineteistä omisti Perniön kirkkoherra Olaf Anderssonille. Hän painoi sen vuonna 1449 tehdessään lahjoituksen Naantalin luostarille mahdollisesti oman luostarivihkimisensä yhteydessä. Olaf Anderssonin sinetin keskellä on Andreaksen risti ja sen molemmin puolin ehtoollismalja sekä orjantappurakruunu. Ristin yläpuolella on Kristuksen kasvot, joista virtaa valonsäteitä.
Hartausesineet kirkkojen ulkopuolelta
Varhaisin suomalainen esimerkki kirkkojen ulkopuolisesta esineestä, jossa Kristuksen kasvot esiintyvät, on sormus. Se löydettiin arkeologisissa kaivauksissa haudasta Turun Taskulan kalmistosta. Sormuksessa on yhdeksän viistettä, joista kahteen on kuvattu Kristuksen kasvot. Samasta haudasta löydettiin sormuksen ohella muun muassa kaksi rahaa, joista nuorempi on lyöty 1100-luvun alkupuolella. Sen perusteella sormus lienee valmistettu 1100-luvun alussa.
Muut suomalaiset Kristuksen kasvoin koristellut sormukset ovat lähes pari-, kolmesataa vuotta nuorempia. Pohjoisimmat ovat kaksi Kristus-sormusta Keminmaan Valmarinniemen hautausmaalta. Kullatusta hopeasta valmistettuun kehään on kiinnitetty pyöreä kiekko, jonka keskelle on kaiverrettu Kristuksen kasvot ja ristikoristeinen pyhimyskehä. Vastaavanlaisia 1300- ja 1400-luvun sormuksia on löydetty Köyliön Kirkkoluodon keskiaikaisen Pyhän Henrikin muistokappelin raunioista sekä Ulvilasta, Eurasta, Turusta ja vielä sormuksen kiekko Espoosta.
Kuva-aihetta on hyödynnetty vielä muutamassa muussa turkulaisessa esineissä. Ensimmäinen niistä on meripihkasta 1400- ja 1500-lukujen taitteessa valmistettu pienen pieni Kristuksen kasvot -veistos. Se löydettiin nykyisen Åbo Akademin päärakennuksen tontilta. Raaka-aine saatiin Itämeren kaakkoiselta rannikolta eli Baltian ja Puolan alueelta. Kyse on henkilökohtaisesta hartausesineestä, jonka omistaja saattoi koskettaa Kristusta ja keskittää huomionsa Hänen kasvoihinsa rukoillessaan.
Toinen turkulainen kuva on Suurtorin Raatihuoneen tontilta löydetyssä tinakannussa. Astia on valmistettu Pohjois-Saksassa vuoden 1500 tienoilla. Sen korkeus on 40 cm. Tinakannujen keskiaikaisen valmistustekniikan vuoksi kannun pohjaan jäi pyöreä reikä, joka suljettiin medaljonkikiekolla. Turun tinakannun pohjamedaljonki esittää Kristuksen kasvoja. Siten kannun tyhjennyttyä sen kaataja pääsi kasvokkain Jeesuksen kanssa.
Pyhän Veronikan liina ja Kristuksen kasvot kuvahartaudessa
Suomeen Kristuksen kasvot -aihe ilmestyi jo 1100-luvulla turkulaisen sormuksen koristeluun. Aihe yleistyi kuitenkin vasta 1300-luvun lopussa, jolloin aihe on kuvattu Iønis Jacobssonin sinettiin ja Eckerön kirkon ehtoollislautaseen. Kristuksen kasvojen -kultin jäljet painottuvat 1400-luvulle ja 1500-luvun alkuun. Aihetta esittäviä maalauksia ja kuvia on säilynyt eniten Turussa, tuomiokirkossa ja kaupunkialueella. Toinen tärkeä keskittymä on Naantalin luostarikirkossa. Birgittalaisessa hartaudessa Kristuksen kärsimysnäytelmällä ja verimystiikalla oli vankka sija.
Myöhäiskeskiajan uskonelämää leimasi Kristuksen kärsimysnäytelmä, ehtoollishartaus ja mystisismi. Mystisismi korosti henkilökohtaisen hartauden ideaalia, minkä vuoksi uskonharjoitus sai yksityisempiä muotoja. Yksityiset hartauskuvat antoivat ilmiasun osallisuudesta kirkollisessa yhteisössä. Muutos näkyi kuvien määrän lisääntymisessä, lähestulkoon massatuotannossa. Hartauskuvat tulivat aiempaa laajemman ostajajoukon ulottuville.
Pohjoismaissa Pyhän Veronikan kuvat vähenivät ratkaisevasti reformaation vaikutuksesta 1500-luvulla. Silti vielä Mikael Agricolan tuotannossa on todisteita passiomystiikasta ja Kristuksen kasvojen palvonnasta. Alkuperäinen liina katosi Rooman ryöstön levottomissa oloissa vuonna 1527. Se kuitenkin löydettiin 1600-luvulla uudelleen ja sijoitettiin reliikkisäiliöön, joka on yhä Pietarinkirkossa.
Artikkeli pohjautuu Turun Martinkirkossa 8.4.2017 pidettyyn Torinon käärinliina -näyttelyn seminaariesitelmään, jonka aiheena oli ”Veronikan kuvat keskiaikaisissa kirkoissamme”.
Kirjoittaja on kulttuuriperinnön tutkimuksen apulaisprofessori Helsingin yliopistossa. Hän on erikoistunut keskiajan aineelliseen ja visuaaliseen kulttuuriin. Aihepiiristä hän on laatinut kirjan ”Kirkkojen ja kartanoiden kätköistä” (Maahenki 2015). Keväällä 2017 julkaistaan Lauri Erikssonin, Markus Hiekkasen ja Visa Immosen kuvateos ”Hirvenvasa ja kerjäläinen: Ihminen ja eläin Suomen muinaisesineissä” (Nemo 2017).
http://www.maahenki.fi/tuote/838/kirkkojen-ja-kartanoiden-katkoista
http://nemokustannus.fi/kirjat/hirvenvasa-ja-kerjalainen-ihminen-ja-elain-suomen-muinaisesineissa/
Kommentit