Uskoon tuloni jälkeen en käyttänyt moniin vuosiin yhtään valmista kaavaa, ainoana poikkeuksena Herran rukous. Yritin itse asiassa rukoilla ilman mitään sanoja – olla verbalisoimatta mielenliikkeitä. Jopa toisten puolesta rukoillessani pyrin, mikäli jaksan muistaa, välttämään heidän nimiensä mainitsemista ja käyttämään niiden sijasta mielikuvia heistä. Edelleenkin ajattelen, että rukous ilman sanoja on paras – jos siihen pystyy. – – Kun tulevat kultaiset hetket, jolloin Jumala antaa kyvyn rukoilla todella ilman sanoja, kuka muu kuin houkka hylkäisi lahjan?
Voisi ehkä sanoa, että ikonia ei katsota vaan hengitetään: ikoni ei ole vain tarkkailun kohde vaan kaksisuuntainen prosessi, jossa sisältöä hengitetään sisään ja ulos, ja tämän prosessin jälkimaku on ikonin merkitys psykologisessa mielessä. Mitään ”puhdasta ikonikokemusta” ei kuitenkaan ole olemassa, vaan katsojan uskonnollinen ja filosofinen esiymmärrys muokkaa aina kuvan olemisen tapaa.
Kirkot keskellä kylää kertovat sijainnillaan ja hahmollaan merkityksestään yhteiskunnassa. Useimmat vanhat kirkkomme asettuvat komeasti maisemaan näkyen jo kaukaa. Uudemmat puolestaan erottuvat ympäristöstään dramatiikan ja kontrastin keinoin. – – Jokainen kirkkosali koskettaa tulijaa omalla tavallaan; jotkut ottavat vastaan tyynnyttävällä hämärällä, toiset tervehtivät valoisalla tunnelmalla. Perinteen merkit tai muodot vanhoista puukirkoista yksityiskohtineen puhuttelevat kävijää tuttuudellaan ja auttavat liittämään uudemmatkin kirkot osaksi koettua ja muistettua menneisyyttä.
Taidetta on teos, josta ilmenee jäsentymisen pyrkimys niin voimakkaana, että syntyy muodon vaikutelma, ja todellisuus niin hillittömänä, että elämä tuntuu vaurioitta jatkuvan.
Ja Jumala sanoi: ”Toisille annan toiset askareet,
vaan sinulta, lapseni, tahdon, että kaarisillan teet.
Sillä kaikilla ihmisillä on niin ikävä päällä maan,
ja kaarisillalle tulevat he ahdistuksessaan.
Tee silta ylitse syvyyden, tee, kaarisilta tee,
joka kunniaani loistaa ja valoa säteilee.”Minä sanoin: ”He tulevat raskain saappain, multa-anturoin –
miten sillan kyllin kantavan ja kirkkaan tehdä voin,
sitä ettei tahraa eikä särje jalat kulkijain?”Ja Jumala sanoi: ”Verellä ja kyynelillä vain.
Sinun sydämesi on lujempi kuin vuorimalmit maan –
pane kappale silta-arkkuun, niin saat sillan kantamaan.
Pane kappale niiden sydämistä, joita rakastat,
he antavat kyllä anteeksi, jos sillan rakennat.
Tee silta Jumalan kunniaksi, kaarisilta tee,
joka syvyyden yli lakkaamatta valoa säteilee.
Älä salpaa surua luotasi, kun kaarisiltaa teet:
ei mikään kimalla kauniimmin kuin puhtaat kyyneleet.
Art and faith have many things in common. One of the paradoxes of faith is that it is both handed down in a living tradition and must also be known and felt as a new experience. When people come to faith, they seek answers to their own questions: what sort of person am I, how should I live, what gives my life meaning, what happens when I die? Others have asked these questions before, yet, if they are to reach the heart, the answer must come fresh, newly minted for that singular encounter. The same is true of the response to art. An art tradition is created by many hands, broken, remoulded and handed down. Viewers respond, drawing not only on their knowledge of the tradition, but also on their personal experience. Art must do its work afresh, now.
tänään
näin
vain kauniita ihmisiä
kuljin
avatuin
silmin
Juuri kristitty on todella vapaa ihminen – hän on vapaa käyttämään mielikuvitustaan. Tämäkin kuuluu perintöosaamme. Juuri kristitty on ihminen, jonka mielikuvituksen pitäisi lentää tähtien tuolle puolen.
Maalaus oli asetettu mahdollisimman edulliseen paikkaan, seinälle joka sai runsaasti luonnonvaloa suuresta lähi-ikkunasta kahdeksankymmenen asteen kulmassa. Siinä istuessani panin merkille, että valo tuli yhä täyteläisemmäksi mitä pitemmälle iltapäivä eteni. Kello neljä aurinko peitti maalauksen uudenlaiseen kirkkauteen, ja taustahahmot – jotka varhaisempina tunteina olivat olleet melko epämääräisiä – näyttivät astuvan esiin pimeistä nurkistaan. Kun ilta läheni, auringonvalo vaihtui kirpeäksi ja kihelmöiväksi. Isän ja pojan syleily voimistui ja syveni, ja sivuhenkilöt ottivat välittömämmin osaa tähän sovinnon, anteeksiannon ja sisäisen paranemisen salaiseen tapahtumaan. Hetki hetkeltä totesin, että tässä oli monta Tuhlaajapoika-maalausta, yhtä monta kuin oli valon vaihdoksia, ja tämä luonnon ja taiteen ihastuttava tanssi piti minua pitkään lumouksessaan.
Erityisen ajankohtaiseksi ja välttämättömäksi imaginatiivisen ajattelun tekee uskonnollinen lukutaidottomuus. Tällä tarkoitan kykenemättömyyttä antaa uskonnollisille symboleille eläviä ja kommunikoivia sisältöjä. Se merkitsee instrumentaalisen, kohteita nimeävän välinekielen ylivaltaa runollisesta, mediaalisesta kielestä. Uskonnollinen kieli voi näet jähmettyä lukijoilleen yksidimensionaaliseksi merkkijärjestelmäksi, jolloin symboleista tulee signaaleja. Mediaalinen kielenkäyttö, jossa sanoilla ei ole vain yhtä lukkoonlyötyä merkitystä, edellyttää symbolointiprosesseja, joissa tarvitaan imaginatiivista herkkyyttä ja liikkuvuutta.