Oli kaunis kesäpäivä toukokuussa 2015. Meikäläinen oli valittu Messukylän seurakuntaan Tampereelle kesätyöntekijäksi. Astelin Tampereen vanhaan kirkkoon Keskustorilla, siellä nimittäin järjestettiin pienimuotoinen messu, jonka aikana meidät Tampereen seurakuntayhtymän kesätyöntekijät siunattiin tehtäviimme. Fiilis oli ollut aika allapäin jo joitakin päiviä, eikä hommista oikein jaksanut innostua, vaikka olen aina tykännyt työskennellä seurakunnassa, tällainen Jeesus-hihhuli kun olen.
Oikeastaan fiilis oli suoraan sanottuna aika paska. Viikon aikana olin tajunnut jälleen, kuinka nolla oikeasti olen kristittynäkin. Vaikka yritän olla hyvä ja tehdä sitä, mikä on oikein, en niin tee vaan toimin väärin. Kaikkein pahinta on huomata se, että ei oikeastaan edes tahdo tehdä hyvää, vaan pahaa. Miksi tällainen syntisäkki on seurakunnassa töissä? Varsinkin kun sydämessä ei liikkunut suuntaan eikä toiseen se, että saa olla oikeasti merkittävässä työssä, julistamassa ja kertomassa Jumalan rakkaudesta, ilosanomasta, evankeliumista. Senhän jos jonkun pitäisi herättää positiivisia fiboja! Mutta ei herättänyt. Ehkä se liittyi siihen, että takaraivossa oli tietoisuus siitä, että olin rikkonut itseäni ja lähimmäistäni vastaan, mutta erityisesti Jumalaa vastaan – myös siksi, että olen rikkonut lähimmäistäni ja itseäni. Sitä viisaat miehet kutsuvat synniksi.
Tilaisuus alkoi. Pappi saarnasi ihan kivasti. Siinä oli asiaa, ja retorisestikin saarna oli taitava. Oma ammattisairauteni on analysoida liikaa pappien saarnoja. Samalla tunnen ylpeyttä siitä, että osaisin mukamas itse saarnata paremmin jostakin tekstistä. Pappi suuntasi sanansa erityisesti tuleville työntekijöille. Pitää muistaa armo. Ja ettei ole tässä työssä omassa varassa vaan Jumalan työkaluna, toisaalta Jumalan työtoverina. Näin ainakin muistelisin saarnan merkitystä näin melkein vuosi jälkeenpäin. No, olo oli edelleen aika allapäin.
En ole ikinä erityisemmin välittänyt alttaritauluista. Modernit alttaritaulut, esimerkiksi Tampereen seudulla vaikkapa Tesoman kirkon Nyt näemme kuin kuvastimesta herättää enemmän jotain ihan muuta fibaa kuin mitään hengellistä. Omassa kotikirkossani Lempäälässä alttaritaulua ei ole. Sen sijaan ylhäällä roikkuu todella vanha puinen krusifiksi, joka lienee peräisin kirkon vihkimisjuhlasta aina 1500-luvun alusta. Sitä olen aina tiiraillut, kun olen ehtoollisella käynyt – aina omasta konfirmaatiostani lähtien. Mutta alttaritaulujen maalauksista en ole oikeastaan ikinä suuremmin välittänyt. Tähän asti.
Rupesin useaan otteeseen messun aikana tiirailemaan enemmänkin kohti alttaritaulua, Robert Ekmanin vuonna 1831 maalaamaa Jeesus Getsemanessa -maalausta. Uuden testamentin evankeliumikirjoitusten mukaan (Matt. 26: 36–46 / Mark. 14: 32–42 / Luuk. 22: 39–46) Jeesus lähti pääsiäisaterialta, asetettuaan ehtoollisen, Getsemaneen rukoilemaan opetuslastensa kanssa. Oli yö. Siinä vaiheessa Jeesuksen tuska oli kovimmillaan. Hän oli suoranaisessa kuoleman tuskassa. Juudas oli jo lähtenyt ja mennyt paljastamaan Jeesuksen sijainnin. Paluuta ei enää ollut. Onko tämä nyt oikeasti se, mitä täytyy tehdä? Onko tämä ainut keino? Eikö jokin muu olisi mahdollista?
Jeesuksen rukous Getsemanessa on lyhykäisyydessään seuraava: ”Isä, jos tahdot, niin ota tämä malja minulta pois. Mutta älköön toteutuko minun tahtoni, vaan sinun.” (Luuk. 22: 42) Se, mitä Jeesus tarkoittaa maljalla, joka on juotava, juontaa juurensa jo Vanhasta testamentista. Kyse on Jumalan vihan maljasta, jonka Jumala kaataa rangaistukseksi synnistä, majesteettirikoksesta, aikojen lopulla. Jeesus ei ole mitään syntiä tehnyt. Hänen ei tarvitsisi juoda sitä maljaa, kärsiä ja kuolla ja joutua Isän hylkäämäksi, nimittäin ristillä.
Luukkaan evankeliumin mukaan ”silloin taivaasta ilmestyi hänelle enkeli, joka vahvisti häntä.” (Luuk. 22: 43) Robert Ekmanin alttarimaalaus on tulkinta tästä. Millä tavalla Jeesusta vahvistettiin? Risti ja malja. Isän tahto on, että Jeesus juo vihan maljan loppuun saakka. Miksi? Jotta meidän, oikeasti syntisten, ei tarvitsisi juoda sitä, vaikka me sen oikeasti ansaitsisimme.
Kun tätä maalausta hajamielisesti katselin ja muistelin samalla Getsemanen kertomusta, silmäni harhailivat usein Jeesuksen silmiin. Messussa tultiin ehtoollisosioon. Pappi lausui ehtoollisen asetussanat. Oli aika tulla alttarille ja polvistua. Polvistuin, ja samalla kun papit jakoivat ehtoollista muille, silmäni lukkiutuivat noihin Jeesuksen silmiin. Ne ovat jääneet polttavana kuvana jonnekin syvälle verkkokalvoilleni. Millainen ahdistus! Jeesus tuijottaa silmissään valtava ahdistus, tuska, kipu, huoli, mutta ennen kaikkea ahdistus kohti enkelin pitelemää vihan maljaa. Tapahtukoon sinun tahtosi.
Pappi tulee minun kohdalleni ja jakaa leivän. Kristuksen ruumis, sinun puolestasi annettu. Perässä tulee avustava pappi, tulevan kesän lähiesimieheni, joka kaataa maljasta pikariin viiniä. Kristuksen veri, sinun puolestasi vuodatettu. Nuorella suomalaisella jörrikällä alkaa silmäkulmat kostua. Kuolleisiin luihin tuli eloa.
Jeesus kärsi ihan oikeaa ahdistusta. Miksi? Koska hän rakastaa tällaistakin syntisäkkiä! Se, että hän meni ristille ja otti kantaakseen koko maailman synnit, ei ollut hänelle mikään sunnuntaisuhaus. Se oli totisinta totta. Hän joi loppuun asti vihan maljan, jotta meidän ei sitä tarvitsisi ikinä juoda. Hän joi sen, jotta voisi jakaa sen sijasta meille tänään (ja joka sunnuntai) siunauksen maljan, oman ruumiinsa ja verensä, joka on annettu ja vuodatettu meidän puolestamme, syntien anteeksiantamiseksi. Niin usein kuin me siitä syömme ja juomme, teemme sen hänen muistokseen.
Siksi se on armoa.
Kirjoittaja opiskelee teologiaa Åbo Akademissa ja kirjoittaa teologiablogia osoitteessa aamunvaloa.wordpress.com
Kommentit
Pauliina:
Aamen!