Puheesta
On kevät ja tehtävät asiat huokuvat ylitseni kuin aallot. Haluaisin keskittyä, mutta on kiire. Samaan aikaan kaikkialla tuoksuu huumaavasti ja kauneus kasvaa. Kuvittelen olevani rannalla ja meri tuo minut takaisin pintaan. Ajatukseni ovat aavistuksen selkeytyneet ja hengitän varovasti.
Miten olla riiittävä? Mitä tehdä kun työ ja opiskelu, jotka antavat eniten myös ottavat eniten? Miten tiedän, että en ole yhtä hyvä kuin viimeisin työni? Mitä oikeastaan teen täällä?
On helppoa istuttaa identiteettinsä työhön. On helppoa kastella liikaa ja tukahduttaa luovuus. On helppoa innostua ja helppoa lannistua. Helppoa aloittaa sellaista mistä todella nauttii ja helppoa löytää itsensä väsyneenä. Kaivata täyttymystä työstä. Yrittää aina uudestaan.
On helppoa puhua itselleen elämästä kuin suorituksesta.
Mutta entä jos mielessäni kaikuisi toisenlaisia sanoja? Sellaisia, jotka asettavat asiat järjestykseen. Eivät saapuisi liioitellakseen, mutta eivät myöskään vähätelläkseen. Sanoja, jotka olisivat lempeitä ja jotka eivät kumpuaisi sisältäni. Täysin uudenlaista puhetta, mutta silti niin tuttua.
“Sen tähden minä sanon teille: älkää huolehtiko hengestänne, siitä mitä söisitte tai joisitte, älkää ruumiistanne, siitä millä sen vaatettaisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet?” (Matt. 6:25)
Voisinko silloin levätä? Voisinko silloin tehdä myös työtä?
“Kirjoita minulle ja kaltaisilleni, puhu sydäntemme syvimmistä toiveista, toivosta ja rakkaudesta. Puhu meille jostakin suuremmasta kuin vaihtuvat tarpeemme, kerro näystä, joka on enemmän kuin tiedotusvälineiden tarjoama pintakiilto, puhu meille jostakin itseämme suuremmasta – Jumalasta.” (Fred Bratman ystävälleen Henri Nouwenille)
Kommentit
Arja Sassali:
Puhutteleva teksti! Osuu varmaan monen ihmisen sisuksiin.
Pauliina:
Varmasti, ja toivottavasti! Aina ajankohtainen aihe.
Kauneudesta
Olen asettanut pöydälle akvarellivärit, siveltimet, vesikupin ja paperin. Olen maalannut useamman päivän ja eteneminen on jotenkin rauhoittavaa.
Kävelen metsässä ja katselen ylöspäin. Puiden oksat levittäytyvät kauniisti vaaleaa siniharmaata vasten.
Istun puulaiturilla ja kastan varpaat viileään mereen ja suljen silmät. Kuulen aallot, lokin ja mökin oven kolahduksen.
Tällaisissa hetkissä koen vapauden tunteen. Hetkeen kiteytyy kuitenkin myös tietynlainen oman pienuuden havaitseminen. Se auttaa huomaamaan Jumalan suuruuden. Saman havainnon olen tehnyt toisinaan maalatessani. Ja aina katsellessani Chagallin maalauksia. Tuntuu hyvältä olla pieni. Asiat asettuvat siten hiljalleen oikeisiin mittasuhteisiiin. Rauhoitun.
Jollain tapaa koen, että noissa hetkissä on kyse kauneudesta, joka kiinnittää huomion. Se herättää toivon. Ymmärryksen siitä, että tässä ei ole kaikki ja kuitenkin saan olla nyt tässä. Aivan hiljaa. Ymmärrän yhden niistä syistä miksi taide vetää puoleensa. Se voi heijastella sitä totuutta ja kauneutta, jonka löydän Raamatun sivuilta. Joskin keskeneräisesti ja heikosti. Usein parhaiten silloin kun kaikki ei ole aukiselitettyä, valmiiksi oivallettua, vaan ihmetystä ja ajattelua synnyttävää.
Mary Oliver kiteyttää runossaan Upstream tämän kaiken. Olemassa olon haurauden, kivun, kauneuden ja ennen kaikkea uuden maan odotuksen. “Now in the spring I kneel, I put my face into the packets of violets, the dampness, the freshness, the sense of ever-ness. Something is wrong, I know it, if I don’t keep my attention on eternity. May I be the tiniest nail in the house of the universe, tiny but useful. May I stay forever in the stream. May I look down upon the windflower and the bull thistle and the coreopsis with the greatest respect.” (Mary Oliver, Upstream)
Tiedän, että tämä Jumalan maailma on ihmeellisen kaunis ja huutaa totuutta. Ja pieni ihminen saa olla osasena siinä, osallistuvana.
Kommentit
LS:
Kaunis teksti! Ja olen samaa mieltä, joka sanasta.
Saara:
Voi, kiitos todella paljon!
Kommentit
Arja Sassali:
Ihanaa kukkaisvaahtoa!
Pauliina:
Kiitos äiti! Tää on kyllä kesää kauneimmillaan.