Kaikki kirkot rakennetaan seurakunnan käyttöön. Komeimmat kirkot saattavat herättää katsojassaan kunnioitusta, ihmeen tunnetta tai pelkoakin, mutta niitä ei tästä huolimatta ole rakennettu vain tunteita herättäviksi tyhjiksi muistomerkeiksi. Oli kyseessä sitten paikallisen kansanmestarin johdolla rakennettu puukirkko tai arkkitehtikilpailun voittajatyö, kirkon tehtävä on koota seurakuntalaiset siipiensä suojaan, olla lauman koti. Muu on toissijaista.
Ja silti. Hienoimmat ja tunnetuimmat kirkot tuntuvat seisovan seurakunnastaan erillään. Niitä mainostetaan esitteissä, komeina ja tyhjinä. Niistä otetaan valokuvia ja niihin varataan vihkiajat paljon etukäteen. Niillä on pitkä tai ainakin kunniakas historia. Niillä on luonnetta, eivät ne tarvitse ihmisiä.
Kaikki kirkot rakennetaan seurakunnan käyttöön. Jotkut niistä enemmän kuin toiset. Lähiökirkkoja, monitoimitiloja, niitä ei tiekirkkoesitteissä tai lehtien kesänähtävyyslistoilla nähdä. Vantaan Rekolassa sijaitseva Pyhän Andreaan kirkko on yksi tällainen kirkko. Se on rakennettu 1980-luvulla punatiilestä. Kirkon suunnitteli espoolainen arkkitehtitoimisto Pirkko ja Pekka Piirta.
Kirkon malli on massiivinen, mutta rinnetontin korkeat koivut ja männyt peittävät sen varsinkin kesäisin näkyvistä. Sisällä on kaikki, mitä seurakunta pyörittämiseensä tarvitsee: alakerrassa virasto, diakoniatoimisto, nuorisotila ja pieni sauna, yläkerrassa päiväkerhohuoneet ja muutama seurakuntasali. Kellotornista löytyvät albat rippilapsille. Jykevä rakennus, viljasiilo. Järkevä, käyttöön rakennettu.
Kirkkosalissa ei ole penkkejä, siellä on tuolirivit. Seinät ovat valkoiset. Ei ole selvää keskikäytävää jota astella, ei vanhan puun hajua tai menneiden sukupolvien kuluttamia lankkulattioita. Punainen klinkkerilattia, kuluneet siniharmaat tuolinpäällykset. Suurin osa ikkunoista on katonrajassa. Jostain on tullut kosteutta – seinien maalia on pitänyt korjata jälkikäteen. Alttari ja saarnastuoli ovat koruttomat, urut rauhallisen vaaleat.
”Ei mitään ylimääräistä”, sanoo työkaverini. ”Tällaisia kirkkoja on paljon.”
Siinä hän on oikeassa. Kaupunkien uudemmat kirkot näyttävät usein juuri tältä: Kaikki toiminnot saman katon alla. Tehoneliöitä. Kirkkosali, joka vanhemmassa seurakunnassa saattaisi käydä seurakuntakeskuksen juhlasalista.
Pyhän Andreaan kirkko on tehty ihmisiä ja ihmisten tarpeita varten. Se ei ole hämyinen temppeli tai pelonsekaista kunnioitusta herättävä Korkeimman asuinsija. Sen sijaan kirkko on arkinen, vaatimaton, tarkoituksenmukainen.
Mutta missä on tällaisen kirkon pyhyys, joku saattaisi kysyä. Missä on Kristus, missä mysteeri? Jos kirkko on kuin mikä tahansa rakennus, miten sitä voi pitää Herran huoneena? Jos kaikki toiminta on yksien seinien sisällä, eikö kirkko menetä jotain pyhyydestään? Voiko tällainen kirkko olla oikea kirkko?
En vastaa kysymyksiin. Ohjaan niiden esittäjän kirkkosaliin ja osoitan alttariseinälle.
Nanna Suden alttaritaulu valmistui vuonna 1998. Kahdestatoista palasta muodostuvalla sinisävyisellä öljymaalauksella ei ole nimeä eikä selitystä. Nuori taiteilija työsti taulua paikan päällä, pala kerrallaan. Hän halusi, että alttarimaalaus ja kirkkosali tekisivät yhteistyötä, ja että teos saisi koko tilan soimaan.
Modernissa teoksessa on tuttuja elementtejä: kalaverkko kertoo Pyhän Andreaan taustasta kalastajana, malja ohjaa ajatukset ehtoolliseen ja kaiken keskellä loistaa toivon kirkas tähti. Kaksitoista osaa viittaavat kahteentoista apostoliin. Teos ei kuitenkaan tyhjene symboliikkaansa, eikä sitä voi pilkkoa uudestaan eri osasiksi. Sen sijaan merellinen maalaus kutsuu johonkin suurempaan. Se kutsuu ihmettelemään ja uppoutumaan, pohtimaan ja jäämään lopulta täyttä selvyyttä vaille. Se kutsuu kurkottamaan toiseen todellisuuteen. Jos tämä ei ole mysteeriä, mikä on?
Suden maalaus kutsuu katsojaansa myös suhteeseen. Teoksen merkitys ei aukene yksittäiselle ihmiselle, vaan sitä katsotaan yhdessä ja pohditaan yhteisössä. Yksi vastaus, yksi näkemys ei riitä selittämään kokonaisuutta.
Mysteeriksi jäävä alttarimaalaus heijastaa seurakunnan mysteeriä. Teos sijaitsee tarkoituksenmukaisessa, arkisessa rakennuksessa, jossa tavalliset ihmiset tekevät arkisia asioita. Diakoniakahvilassa syödään aamiaista, nuorisotyö pakkaa ripareille, virastosta haetaan taas yksi virkatodistus. Vanhemmat tuovat lapsiaan kerhoon, keramiikkakerholaiset muovailevat kynttilänalusia. Samaan aikaan kirkossa kuitenkin tapahtuu jotain paljon suurempaa, kun Kristuksen ruumis kokoontuu yhteen.
Kaikki kirkot rakennetaan seurakunnan käyttöön, ja seurakunnan pää on Kristus. Tätä mystistä yhteyttä on maailman vaikea ymmärtää. Nanna Suden nimetön teos Pyhän Andreaan kirkon kirkkosalissa antaa siitä kuitenkin aavistuksen.
Kirjoittaja työskentelee tiedotussihteerinä Vantaan seurakunnissa.
Viimeisin kuva on rajattu Sini Pennasen alttariteoskuvasta, muut ovat kirjoittajan.
Kommentit
Jorse Pornhub.com:
Ihan paska taulu toi on.