Kuokkalan asuinalue sijaitsee Jyväsjärven etelärannalla Päijänteen kainalossa. Siellä asuu nykyisin noin 17 000 asukasta. Alueella oli aikaisemmin pienehkö seurakuntatalo, joka kuitenkin oli riittämätön alueseurakunnan monille toiminnoille. Omaa kirkkoa odotettiin pitkään, kunnes viimein vuonna 2006 järjestettiin arkkitehtikilpailu Kuokkalan kirkosta. Seurakunnan toiveena oli saada “kirkon näköinen kirkko”. Kilpailun voitti suunnitelma “Kide” , jonka olivat tehneet arkkitehdit Anssi Lassila, Teemu Hirvilammi ja Jani Jansson. He päätyivät piirtämään ulkoapäin jyhkeän, kulmikkaan ja veistetyn näköisen kappaleen, joka yllättää sisään astuvan valoisuudella, pehmeydellä ja sylin tunnulla.
Kuokkalan kirkko on monitoimirakennus, jossa on tila sanajumalanpalveluksille ja messuille, seurakunnan toiminnoille, lasten kerhotoiminnalle ja diakoniatyölle. Kirkon alakerrassa on seurakunnan työntekijöiden omat työhuoneet ja kokoustila. Sakraalikerroksen tilaratkaisut ovat joustavat: Kirkkosali ja seurakuntasali yhdistetään tarvittaessa avattavilla lasiliukuovilla. Isoina kirkkopyhinä tai konsertti-iltoina kirkkoon mahtuu yli 400 kuulijaa.
Kirkon ulkokuori on ladottu tummista espanjalaisista käsin hakatuista liuskekivistä, jotka on ladottu pärekaton tapaan limittäin kolmeen kerrokseen. Kirkon sisärakenteissa käytetty suomalainen kuusipuu kaartuu ristikkomaisena verkkona ylimmillään 15 metrin korkeuteen.
Luonnonvalo on tärkeä elementti kirkossa: Penkissä istuvan katse nousee alttaritaideteosta pitkin ylös kattoikkunoihin ja taivaaseen. Alttariteoksen on suunnitellut taiteilija Pasi Karjula ja sen aiheena ovat Jeesuksen sanat, “Minä olen elämän leipä.” Kuokkalan kirkon hengellinen nimi onkin “Elämän leivän kirkko”. Taiteilija on veistänyt 83 koivupuista, limpun muotoista kiekkoa, jotka on sommiteltu kirkon päätyseinälle usean metrin matkalle. Puukiekkoihin on kultavärillä maalattu kristillisiä symboleja. Katse poimii kyyhkyn, ehtoollismaljan, kaloja ja viimein rantakivillä seisovan Kristuksen, jonka sivuille nostetut kädet siunaavat kirkkoon tulijan. Kristuksen kasvot jäävät näkymättömiin. Kirkon vihkijuhlassa 7.2.2010 Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura totesikin saarnassaan, että Kristuksen kasvot on jokaisen löydettävä itse kuuntelemalla sanaa ja messun musiikkia.
Kirkkotekstiilit on suunnitellut tekstiilitaiteilija Silja van der Meer, joka on antanut niille nimen “Murrettu”. Kirkkotekstiilien aihe viittaa ehtoolliseen – “Jeesus otti leivän, siunasi ja mursi”. Jokaiseen eriväriseen raakasilkistä valmistettuun alttariliinaan on kuvattu murtuma, joka on koristeltu kasvikirjonnoin. Vain vaikuttavasta mustasta sarjasta koristeelliset kirjonnat puuttuvat.
Kirkossa on myös tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemen toteuttama suurikokoinen huovutettu orjantappurakruunu, joka on ripustettu eteisen ja kirkkosalin yhdistävän suuren ikkunan eteen sekä ikonimaalari Jyrki Poudan Pyhän Kolminaisuuden ikoni. Ikonin aihe perustuu Vanhan testamentin tarinaan Aabrahamista ja Saarasta, jotka saavat vieraaksi kolme miestä. Ikonissa miehet on kuvattu ortodoksisen perinteen mukaan kolmen enkelin hahmossa ja he istuvat pöydän ääressä nauttimassa juhla-ateriaa.
Kuokkalan kirkko edustaa korkealuokkaista suomalaista kirkkoarkkitehtuuria. Se on kokonaistaideteos, johon kuuluu myös 25 metriä korkea heleäkelloinen tapuli kirkon länsipäädyssä. Kirkonkellot on valettu Hollannissa Petit-Fritsenin perinteikkäässä kellovalimossa. 23:n erikokoisen kellon sarja muodostaa noin kahden oktaavin carillon-soittimen, jota voi soittaa myös koskettimistolta. Kirkon jyrkkätaitteinen katto vie ajatukset suomalaisiin, keskiaikaisiin harmaakivikirkkoihin, vaikka lopputulos on moderni tulkinta tästä perinteestä. Seurakunnan toiveet kuultiin – Kuokkalan ”Elämän leivän kirkko” on kirkon näköinen kirkko!
Kirjoittajat toimivat oppaina Kuokkalan kirkossa.
Kommentit