Järjestimme Aarreaitan ensimmäisen taidetyöpajan 22.1.2017 osana ekumeenisen rukousviikon ohjelmaa Turussa, Pyhän Henrikin ekumeenisella taidekappelilla. Hiljennyimme rukoilemaan toinen toistemme ja ekumenian puolesta, sanoin ja värein. Nyt jaamme tunnelmia ja ajatuksia meditatiivisesta rukousmaalauspajasta. Haastattelimme myös kahta osallistujaa, Liisiä ja Saraa.
Rukousmaalaustyöpajan taustalla oli toive lähestyä kristittyjen yhteyttä ja sen puolesta rukoilemista uudella tavalla ja toteuttaa sitä myös konkreettisesti, tekemällä yhdessä taidetta. Tekniikaksi valittiin akvarelli, sillä vesivärejä moni on ainakin kokeillut, jolloin kynnys itse maalaamiseen olisi toivottavasti pieni. Märkätekniikka mahdollistaa monipuolisen ilmaisun – oman fiiliksen mukaan voi tehdä valtavaa marmorimaisesti leviävää väripintaa tai yksityiskohtaista tekstuuria pienimmällä mahdollisella siveltimellä. Tärkein syy akvarellitekniikan käyttämiseen oli kuitenkin se, että sillä ei voi helposti maalata toisen työtä piiloon, vaan jokainen jälki tuo teokseen vain uusia kerroksia. Tarkoitus oli, että jokainen osallistuu yhteisen maalauksen toteuttamiseen. Ei niin, että kukin maalaa omaa rajattua aluettaan paperista, vaan että koko kokonaisuus toteutetaan yhdessä, toisten siveltimenvetoja täydentäen ja jatkaen.
Työpöydälle alttarin ääreen on katettu etukäteen valmiiksi pienistä akvarellipapereista yhteen teipattu maalauspohja, siveltimet, värit ja vesikupit. Asetumme odottamaan pöydän ympärille. Sytytän alttarilla kaksi kynttilää, vaikka talviaurinko paistaa lasireliefien läpi niin kirkkaasti, että liekkejä tuskin huomaa. Ne ovat silti tärkeä merkki, rukous alkaa.
Rukoilemme kaikkien Suomen kirkkojen ja muiden kristillisten yhteisöjen puolesta sekä veljien ja sisarten puolesta ympäri maailmaa. Rukoilemme, että voisimme tuoda rauhaa levottomuuden keskelle, yhteyttä eri tavoin ajattelevien tai uskovien keskelle. Rukoilemme, ettemme koskaan olisi niin oikeassa, että ylpeytemme ajaisi jonkun pois Jumalan yhteydestä tai omasta yhteydestämme. Rukoilemme jokaisen pajaan osallistuvan puolesta, siunausta ja varjelusta, kaikkea mitä tarvitsemme ja mitä hyvä Jumala tahtoo antaa. Kiitämme tästä hetkestä ja pyydämme, että jokainen voisi osallistua rohkeasti omalla tyylillään, jättää jälkensä yhteiseen kokonaisuuteen.
Sitten loppuvat sanat. Rauhallinen, melodinen pianomusiikki laitetaan soimaan ja rukous jatkuu, nyt siveltimenvetoina ja väreinä, jotka hitaasti täyttävät koko maalauspohjan. Uppoudumme maalaukseen niin, että ajan kulku unohtuu.
“Se loppui yllättävän nopeasti, mutta itse asiassa minulle ehti juuri tulla tunne, että olisin nyt valmis, kun musiikki lakkasi soimasta,” vastaa Liisi kysyessämme, oliko työpajan vajaan tunnin mittainen maalausaika sopiva. Sekä hän että Sara olivat yhtä mieltä siitä, ettei sitä kannattaisi ainakaan lyhentää, muuten tilanne tuntuisi loppuvan kesken.
Haastateltavamme ovat ystäviä sosiaalialan opiskelujensa ajoilta, joten esimerkiksi musiikkimaalaus toiminnallisena menetelmänä on kummallekin hyvin tuttu. Sara kuitenkin painottaa, että rukousmaalaus tuntui tilanteena aivan eri asialta: “En tiedä, johtuiko se vain siitä, että olin kerrankin itse osallistumassa enkä ohjaamassa, mutta oli tässä jotain muutakin eroa. Nyt toimintamalli oli spesifioitu rukoukseen. Myös se, että lopputulosta tehtiin yhdessä samalle paperille, auttoi. Ei tullut jämähdettyä yhteen asiaan vaan kierrettyä ympäri pöytää ja katsottua omia ja muiden tekemisiä eri näkökulmista.” Liisikin kertoi huomanneensa, että eri papereille erillisiä töitä tehdessä tulee helposti tarve vertailla. “Nytkin kyllä seurasin, mitä muut tekevät, mutta pikemminkin siksi, että yritin löytää harmonian. Tuntui hyvältä, että oli mahdollisuus rauhoittua maalaamiseen uudella tavalla.”
“Konkretia helpottaa ajattelua. Muiden osallistumisen kautta ymmärtää sellaisia ajatuksia, joita ei olisi itse osannut maalata. Syntyy oivalluksia omasta ja muiden maalausjäljestä sekä niiden vuorovaikutuksesta,” pohtii Liisi. “Jostain syystä olen oppinut, että toisen työn päälle maalaaminen ei ole sallittua, mutta se toi tekemiseen aivan uusia tasoja.” Myös Saraa puhutteli se, että vaikka jokainen keskittyi omaan tekemiseensä ja koko ajan oltiin hiljaa, vuoropuhelua kuitenkin käytiin maalaamalla. Hän kertoi, että työpajassa oli turvallinen olo ja rukoileminen kävi odotettua helpommin, vaikka viime kerrasta oli pitkä aika. “Matkalla tänne mietin, että apua, osaanko enää edes rukoilla.”
Kun jälkikäteen jaoimme kappelin penkeissä työpajan herättämiä tunteita ja ajatuksia, huomasimme, että jokaisella oli noussut pintaan hyvin erilaisia asioita. Yksi koki eläneensä viime kuukaudet synkissä ja raskaissa vesissä ja yllättyi, kun tässä tilanteessa tarttui luontevasti kirkkaimpiin väreihin, toinen taas maalasi koko ajan samalla värinapilla tasapainottaakseen stressaantunutta oloaan. Joku antoi itselleen luvan keskittyä huolella yhteen kohtaan, samalla kun viereinen maalaaja tunsi tarvetta nivoa erillisiä osioita yhteen ja käytti sivellintä lähinnä maalatakseen peittoon paperiin jääneet valkoiset kohdat. Rukousmaalauksessa on tilaa erilaisten ihmisten erilaisille tekemisen tavoille ja tulkinnoille, mikä toteuttaa ekumenian ajatusta. Ekumeniallahan tarkoitetaan kaikkien kristittyjen yhteyttä yli opillisten ja kulttuuristen rajojen.
Rukousmaalaustyöpaja herätti ajatuksia ekumeniasta, mutta kosketti myös henkilökohtaisella tasolla. Itse koin erityisen tärkeäksi lyhyen, mutta avoimen ja luottamuksellisen keskustelun, joka käytiin työpajan jälkeen. Se oli myös osoitus siitä, että paja oli toiminut toivotulla tavalla. Lopuksi kaikki saivat mukaansa palan yhteisteoksesta.
Herra, taivaan ja maan luoja, rakastava ja armahtavainen.
Me ylistämme sinua. Me rakastamme sinua.
Me pyydämme sinulta anteeksi puutteitamme, erityisesti syntejämme ykseyttä vastaan.
Me kiitämme sinua elämästä ja kaikista lahjoista, joita olet meille antanut. Kiitämme sinua jo saavutetuista askelista kohti ykseyttä.
Pyydämme sinulta myös armoa jatkaaksemme vaellustamme sinun tahtosi mukaan. Tahdomme olla täysin sinun käytössäsi, jotta sinä voisit viedä eteenpäin ja toteuttaa sen rakkauden ja ykseyden suunnitelman, jonka olet ajatellut meitä varten.
Sinä tiedät, että janoamme ykseyttä ja rauhaa keskuuteemme ja koko maailmaan. Vaikuta sen vuoksi sinä meissä, niin että me voimme olla mahdollisimman hyvin yhtä ja että kukin meistä ja me kaikki yhdessä voimme olla rauhasi välikappaleita.
Sinulle pyhä kolminaisuus, Isä ja Poika ja Pyhä Henki olkoon ylistys ja kunnia nyt ja aina ja iankaikkisesti.
(Rukous ykseyden puolesta. Suomen ekumeeninen neuvosto Chiara Lubichin rukouksen pohjalta.)
Haastateltavien pyynnöstä he esiintyvät tekstissä etunimillään.
Kommentit
Arja Sassali:
Hieno idea ja keino etsiä tietä kohti yhteyttä; maalataan yhdessä samaa kuvaa, rukoillaan ja jaetaan.
Pauliina:
Kiitos! Konsepti toimi kyllä hyvin – toivottavasti pääsemme pian kokeilemaan sitä vähän suuremmallakin joukolla!
marjaana valvee www.taidekappeli.fi:
Kaunis kiitos ekumeenisen rukousviikon Rukousmaalauksesta. Teksti kuvineen avasi oivasti rukousmaalauksen kulkua. Toivon, että pääsemme toteuttamaan rukousmaalauksia taidekappelissa jatkossakin!
Pauliina:
Kiitos sinulle ja kappelille, oli ilo! Hienoa, jos julkaisusta välittyi työpajan erityislaatuinen tunnelma. Toivotaan tosiaan, että yhteistyö jatkuu, rukousmaalauksen merkeissä ja muutenkin!