Keskityn tässä artikkelissani maalaustaiteeseen. Raamatun ja maalaustaiteen vuorovaikutussuhteen käsitteleminen muodostaa jo yksinään liki ylivoimaisen tehtävän. Tässä esityksessä keskityn tarkastelemaan sitä kristillisen uskonopin kannalta eli siis teologisesti.
KRISTILLINEN KUVA ON AINA KULTTIKUVA
Ensimmäinen teesini kuuluu:
Kristillinen kuva sakraalitilassa on osa jumalanpalvelusta.
Sen paikka voi olla kirkkotilassa, seurakuntatalossa tai kotialttarilla. Käyttötarkoitus on aina sama: Kristillinen kuva kutsuu ihmistä palvelemaan Pyhää Kolmiyhteistä Jumalaa, rukoilemaan Häneltä apua, mietiskelemään Hänen suuruuttaan, tunnustamaan Hänelle syntinsä ja ylistämään Häntä. Kuva tukee ja auttaa keskittymistä jumalanpalveluksessa ja myös sen ulkopuolella. Näin se toimii, jos siinä on sisäinen virittyneisyys, joka tekee siitä kristillisen kuvan. Voimme kutsua sitä rukouksen ilmapiiriksi ja pyhyydeksi. Kristillinen kuva ei rusikoi, eikä hyökkää aggressiivisesti kimppuumme. Silti se on siten totuudellinen, että paljastumme kaikki sen edessä valheen orjiksi ja teeskentelijöiksi. Tällaisen kristillisen kuvan kanssa seurustelu puhdistaa sisäisesti. Kristillinen kuva kuuluu jumalanpalvelustilaan ja luo hartautta ympärilleen myös muualla.
Tutustuin pari vuosikymmentä sitten tiedekuntani kollegojen kanssa Quedlinburgin vuonna 1129 vihittyyn romaaniseen basilikaan. Natsihallinnon aikana kirkon alttari ja sen kuvasto poistettiin ja vaikuttava rakennus toimi muutaman vuoden ajan paikkana, jossa korkeimmat natsiupseerit ja SS-yksiköiden johtajat vannoivat uskollisuuden valan Hitlerille. Paikka oli valittu tähän tarkoitukseen ilmeisesti ennen muuta siksi, että Saksan alueen itään laajentanut Heinrich I (919-936) ja hänen puolisonsa Mathilden hauta oli kryptassa natsivihkimysseremonian alapuolella.
Kristilliset kuvat eivät sopineet yhteen tämän pakanallisen messianismin kanssa. Siksi ne vietiin pois kirkkotilasta. Natsit eivät halunneet kumartua kirkon kuvissa läsnä olevan Herran edessä. He kumarsivat kuolevaista ihmistä, arjalaismessiaana itseään pitävää Hitleriä.
Kristillinen kuva kutsuu kumartumaan Pyhän Kolmiykseyden, ainoan Elävän Jumalan edessä. Kristillinen kuva tehdään kirkkoon, seurakuntataloon, kappeliin tai kotialttarille. Raamatun, esimerkillisten hurskaiden elämän ja tekojen sekä merkittävien kirkollisten tapahtumien kuvittaminen palvelee sekin laajasti ymmärrettyä hartauden harjoittamista. Lisäksi ne opettavat, asettavat esikuvia ja palauttavat muistiin merkittäviä menneisyyden henkilöitä ja tapahtumia.
Toinen teesini kuuluu:
Kristillinen kuva on figuratiivinen
Tämän teesin esittäjä joutuu aina väittelyyn vanhojen ja uusien ikonoklastien eli kuvain raastajien kanssa. Kirkon historia tuntee kolme suurta ikonoklastista kautta: Bysantin kuvariita 700- ja 800-luvuilla. Se kesti peräti 124 vuotta. Wittenbergin ja reformaatioajan kuvariidat 1500-luvulla ja kolmantena klassisen modernismin ikonoklasmi, joka alkoi Kandinskysta ja päättyi 1980-luvun lopulla. Tämä kuvainraasto poikkeaa sikäli kahdesta edellisestä, että se lähti taidemaailmasta itsestään eikä siten ole ensisijaisesti kirkkohistoriallinen ilmiö.
Kristillisen kuvan tulee mielestäni olla ensisijaisesti figuratiivinen eli se on uskollinen kuvakohteen todelliselle hahmolle. Symbolit, tunnus- ja viitekuvat voivat olla sen osia. Yksinään ne eivät ole vielä kristillisiä kuvia varsinaisessa merkityksessä. Kuvakohteen mukaisuus eli figuratiivisyys ei johdu taidemieltymistä. Syyt ovat syvemmälle. Ne ovat itse kristillisessä uskossa.
Ensiksikin on kysymys siitä, miten kristillinen usko välitetään sukupolvelta toiselta. Se tapahtuu sanan ja sakramenttien välityksellä. Perinteessämme on ahkerasti selvitetty sanaa ilmoituksen kantajana. Sen sijaan ajatustyötä on kohdistettu niukasti siihen, että sanan ohella myös kuva yhdessä sanan ja sävelen kanssa voi olla ja on ilmoituksen kantaja. Ilmoitus tarkoittaa tässä kristillisen uskon koko annettua sisältöä. Kristillinen usko ei ole epämääräistä yleistä uskonnollisuutta, vaan kiinteä, ehjä orgaaninen kokonaisuus. Siksi oikean kristillisen kuvan, samoin kuin sanan ja sävelen perustava tunnusmerkki on uskollisuus tunnustukselle.
Toiseksi: Kuvakohteen mukaisuus eli figuratiivisyys nousee siitä häkellyttävästä tosiasiasiasta, ettei Jumala kaihda tulla konkreettiseksi. Raamatussa se on ilmaistu tällä tavalla:
”Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Me saimme katsella hänen kirkkauttaan, kirkkautta, jonka Isä ainoalle Pojalle antaa. Hän oli täynnä armoa ja totuutta.”
Joh. 1: 14.
Kristillinen kuva voi ja sen tuleekin olla konkreettinen, havainnollinen, josta selviää, mitä raamatun tekstiä se esittää. Itseään taiteen tuntijoina pitävät ovat usein varauksellisia tällaisesta lähtökohdasta käsin luotuja taideteoksia kohtaan. Syy siihen on usein siinä, etteivät he tunne sitä tekstiä, jota kuva esittää. Syy voi olla myös taiteilijan vajavaisessa kyvyssä luoda kunnon taidetta. Tärkein syy hyljeksintään on kuitenkin siinä, että kuvan sanoma haastaa vuorovaikutukseen, enemmän painiskelemaan hikitukassa sen sanoman kanssa. Kuvan sanoma kutsuu sen kanssa seurustelijan suostumaan kuuntelijaksi ja sanoman vastaanottajaksi.
Tämän seurustelun esteenä on perimmältään aina ihmisen halu itse päättää siitä, millaisena hän haluaa Jumalan kohtelevan häntä itseään. Tähän on todettava, että kuva voi olla taiteelliselta tasoltaan vaatimaton tai suorastaan naiivi, se ei kuitenkaan merkitse sitä, ettei sen sanoma silti voi olla mykistävä. Kuvan kanssa seurustelijan on kuitenkin paneuduttava kuva sanomaan ja siihen todella haasteelliseen tehtävään, miten Jumala salaa itsensä kätkeytymällä vastakohtaansa ja ilmoittaa itsensä vasta ihmisen jouduttua pimeyteen. Hänen kirkkautensa on kätkettynä ihmiseksi tulleen Jumalan Sanan eli Herran Jeesuksen inhimilliseen haurauteen. Siinä apostoli Johannes näki hänen kirkkautensa loistavan ja sai sitä katsella. Ylpeä ihminen, joka haluaa itse asettaa mittapuun sille, miten hän haluaa Jumalan hänelle esittäytyvän, kulkee väistämättä tämän Jumalan ohi.
Tässä olemme vedenjakajalla. Ikonoklasmin motiivina on aina pyrkimys kiistää se mahdollisuus, että Jumala voisi tulla käsin kosketeltavaksi. Hän voi olla vain abstrakti, tämän luodun maailman ulkopuolinen, aineellisuudesta irrallaan oleva ja siihen perustavasti sitoutumaton. Aineellisuus voi kyllä viitata Hänen todellisuuteensa. Se ei voi kuitenkaan koskaan kantaa Jumalaa itseään. Finitum non capax infiniti: Äärellinen ei voi mahduttaa itseensä ääretöntä. Näin vakuuttaa non-figuratiivisen kuvan puolustaja. Figuratiivisen puolustaja taas ymmärtää asian päinvastaisesti: Finitum capax infiniti: Äärellinen voi mahduttaa itseensä äärettömän.
Tästä voi jokainen vakuuttua lukemalla Raamattua. Se on täynnä kuvalliseen esittämiseen antautuvia tapahtumia, henkilöitä ja kartalta paikannettavia kaupunkeja, kyliä, vuoria, teitä ja luonnonkuvia. Raamatun tarjoama figuratiivisyyteen notkistuva aiherunsaus on loputon. Tämän kaiken konkreettisen keskellä toimii Jumala, Pyhä Kolmiykseys itse. Hän antautuu seurustelemaan luomansa maailman kanssa, vaikka jääkin itse tuonpuoleiseksi.
TAIDEKUVA JA RUKOUSKUVA
Aina ei ymmärretä, että rukouskuva on oma erityinen taidelajinsa. Se ei kaikessa ohjaudu taidekuvan yleisten normien mukaisesti. Tietämättömyys tästä on aiheuttanut ja edelleenkin aiheuttaa vaikeita ristiriitoja sakraalitiloihin sijoitetuista taideteoksista. Se johtuu pääosin kahdesta syystä:
Ensiksikin taidehistoriallinen tutkimus ei meillä Suomessa ole riittävästi selvittänyt rukouskuvan luonnetta suhteessa muuhun taidekuvaan.
Toiseksi: maamme teologikoulutuksessa on vain niukasti tai ei ollenkaan harjoitettu kuvateologista opetusta ja tutkimusta viimeisten 150 vuoden aikana lukuun ottamatta paria viime vuosikymmentä. Kuvateologian sarka on siis pitkään ollut kesannolla.
Miten sitten rukouskuva eroaa muista taidekuvista? Vastauksen siihen saamme helpoimmin vertaamalla eri uskontojen kulttitilojen kuvastoja keskenään. Jo pinnallisenkin tarkastelun pohjalta voi todeta, että buddhalaisen ja hindutemppelin kuvat nousevat ehjästi kummankin uskonnon katsomuksista. Moskeijoissa taas voi olla vain abstrakteja somisteita. Tämä johtuu siitä, että Allah ymmärretään niin täydellisesti tuonpuoleiseksi, ettei häntä voi kuvata mitenkään. Tässä islam tulee lähelle perinteistä reformoitua eli kalvinistista uskontulkintaa.
Samanlaiset ongelmat olivat myös Bysantin kuvariidan aiheena. Luterilainen uskonymmärrys on puolestaan kuvaystävällinen. Se perustuu tunnustuksemme käyttämään oppilauseeseen: ”äärellinen voi kantaa ääretöntä tai mahduttaa sen itseensä”, finitum capax infiniti.
On siis asianmukaista, että kukin uskonto luo ja suosii oman ymmärryksensä mukaisia kulttikuvia, sama koskee myös kristillisiä tunnustuksia. Niidenkin pohjalta luodut ja niiden suosimat kulttikuvat kuten alttaritaulut tai kotihartauskuvat virittyvät tunnustuksista nousevan hurskauden ja sen ihanteiden mukaisiksi.
Muista lähtökohdista luodut kuvat eivät saa sellaista sisällöstä ilmettä, että omaan uskontunnustukseensa pitäytyvä tuntisi niiden tukevan spiritualiteettiaan. Tämä seikka korostuu etenkin silloin, kun kuva samoin kuin sanakin on kirkon julistusta, siis uskon levittämistä ja sen vahvistamista.
Rukouskuva on haasteellisin mahdollinen taidelaji. Tämä johtuu siitä, että sen tulisi Raamatun teksteistä lähtien kuvata Kuvaamatonta, antaa äärellinen hahmo Äärettömälle, vangita värein, viivoin kankaalle, kartongille, puuhun tai tekstiiliin Hänet, jolle koko universumi on liian pieni. Tästä käsin on perusteltua ja ymmärrettävää esittää tämä haasteellinen luonnehdinta:
Rukouskuva on haasteellisin mahdollinen taidelaji etenkin silloin, kun johonkin sakraalitilaan on luotava kokonainen rukouskuvasto eli koko tilan kattava kuvaohjelma.
Motiiviteksti
Viittasin edellä siihen, että monissa tapauksissa on syntynyt ristiriitoja uusiin sakraalitiloihin sijoitetuista taideteoksista. Seurakunta ei ole tuntenut niitä omakseen. Tämä tarkoittaa sitä, että se ei ole löytänyt hankkimastaan taideteoksesta uskontunnustuksen mukaista sanomaa. Nämä riidat olisivat olleet vältettävissä, jos seurakunta olisi laatinut tai laadituttanut seikkaperäisen motiivitekstin siitä kuvastosta, jonka se haluaa saada jumalanpalvelustilaansa. Motiiviteksti tarkoittaa teologisesti läpiajateltua kuvaohjelmaa.
Kristillinen kuva tekee uskonsisällön läsnä olevaksi
Kristillisen kuvan erottaa kaikista muista taideluomuksista kuvakohde eli käsiteltävä aihe, kristillinen usko, joka on viime kädessä Jumala itse. Taiteilija, samoin kuin jokainen uskovakin, on tässä yli-inhimillisen tehtävän edessä. Miten voisi tuoda kuvapinnalle hänet, jolle koko universumi on liian pieni. Tai miten esittää Hänet, joka voi mahduttaa itsensä pienimpäänkin hiekanjyväseen, vaikka koko maailmankaikkeus lepää Hänen kämmenellään?
Tästä alkaa taiteilijan tuska. Se ei ole vain tavanomaista luomisen tuska. Kuvakohde ottaa taiteilijan hengellisesti koeteltavaksi. Sitä voisi luonnehtia siten, että hän joutuu kirkkaaseen pimeyteen. Tehtävän ylivoimainen haastavuus vie taiteilijan syviin vesiin, enemmän tyhjentää hänet kokonaan. Pimeys käy todellakin sysimustaksi. Sitten, jotenkin, näin sen ymmärtäisin, tämä pimeys muuttuu kirkkaudeksi. Pimeyden sisältä alkaa loistaa jotakin meille täysin käsittämätöntä, joka valaisee kirkkaaksi senkin, joka aikaisemmin näytti valoisalta.
Näin taiteilijasta tulee tietyllä tavalla osa omaa työtään. Ei siten, että se tulisi osaksi työstettävää aihetta, vaan työ koettelee tekijäänsä tavalla, joka vetää polvilleen. Tätä tarkoittaa käyttämäni ilmaisu: ”kirkas pimeys”. Mutta ennen kuin voi kirjoittaa ”kirkas pimeys”, on tuska lauennut ja valo koittanut. Pimeys ei väisty pois, pimeys muuttuu, siihen loistaa valo, joka tulee pimeydestä itsestään. Pimeys ei jää pimeydeksi, vaan se muuttuu kirkkaudeksi. Tämä on suuri paradoksi, jonka ymmärtää vain sen läpi kulkenut.
Kirkon historiassa on tehty paljon ajatustyötä siitä, millä tavalla kuvakohde on läsnä kuvassa. Luther on pohtinut tätä kysymysten laajasti Kirkkopostillansa joulusaarnoissa, joiden tekstinä on Johanneksen evankeliumin ensimmäinen luku. Vain Pyhässä Kolminaisuudessa Kuva ja Kuvattu ovat jäännöksettä yhtä. Poika on Isän kuva. Herra Kristus sanoi Filippukselle: ”Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän” (Joh.14,9). Lutherin mukaan mikään muu kuva ei tuo mukanaan kuvattavan olemusta kuin ainoastaan Poika Isän olemuksen. Muutkin kuvat kantavat kyllä kuvattavaansa mutta vain voimiensa mukaan. ”Voimat” tarkoittavat tässä taiteilijan taitoa ja luomiskykyä, tekniikkaa, värejä, kompositiota ja kaikkea muuta, mistä taideteoksen sanomasisältö ja puhuttelevuus syntyvät.
Omassa tietopiirissäni Lutherin kuvateologinen linjaus on ainutlaatuinen. Aluksi se vaikuttaa ikään kuin liian yksinkertaiselta. Lähemmin eritellessä se avaa oikeastaan kaikki ne vaikeat teologiset kysymykset, jotka liittyvät muihin tuntemiimme kuvateologisiin positioihin. Se antaa myös taiteilijalle levollisen luomistilan.
Parhainkaan taideteos ei pysty siirtämään kuvattavan olemusta kankaalle. Pyhä Kolmiykseys on tässäkin ainutlaatuinen salaisuus. Mutta hän on todellisesti läsnä taideteoksessa siinä määrin, kuin sen voimat pystyvät Häntä meille kantamaan. Hän ei siis ole taideteoksessa vain neljäsosaltaan tai puoliksi. Jumala on läsnä kokonaisena taideteoksessa sillä tavalla, kuin Hän on ilmoittanut olevansa. Taideteoksen kantokyvyn koetinkivi on aina yksi ja sama: Pyhässä Kolmiyhteydessä Poika on jäännöksettä Isän olemuksen kuva, siis Isän kuva ilman että kumpikaan menettää tai ohentuu itseydessään.
Kirkkovuoden sunnuntaiden tunnuskuvat
Lopuksi nostan esiin uudet kirkkovuoden sunnuntaiden tunnuskuvat esimerkkinä edellä kuvatun kaltaisista rukouskuvista. Ne on tarkoitettu ensisijaisesti sähköiseen käyttöön. Kukin niistä kuvaa yhtä kirkkovuoden sunnuntaita tai juhlapäivää. Kuvien lähtökohtana on sunnuntain tai juhlan tekstit. Niitä on kymmenen kappaletta. Niistä, yleensä ensimmäisen vuosikerran evankeliumista on nostettu esille kuva-aihe. Se jäsennetään vietettävään kirkkovuoden kauteen, jota ilmentää kehyksen muoto ja sen tunnussomiste. Kuvan ylä- ja alapuolella on lyhyt teksti, jotka yhdessä kuvan kanssa muodostavat meditatiitivisen ja muistamista tukevan kokonaisuuden.
Kirjoittaja on kristillisiin kuviin perehtynyt teologian emeritusprofessori. Artikkeli koostettiin Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan ja Mikkelin seudun Pipliaseuran järjestämässä tilaisuudessa 15.11.2015 pidetystä esityksestä ”Raamattu ja kuvataide”. Kuvitus on Suomen evankelisluterilaisen Rukousveljestön sivuilta, Kalevi Mustosen piirtämiä rukouskuvia, sekä evankelisluterilaisen kirkon nettisivuilta, Anniina Mikaman kirkkovuoden sunnuntaiden tunnuskuvia.
Kommentit