Immanuel

Aarreaitta vieraili Oulussa idyllisessä Turkansaaren museokirkossa, joka puhuttelee vaatimattomalla kauneudellaan ja omaleimaisella tunnelmallaan. Sisään astuessamme huomaamme, että lattialle on levitetty olkia ja ikkunoista kajastaa hento valo hämärään tilaan. Penkkirivit ovat tiiviit ja tila on pieni, joten ihmiset istuvat lähellä toisiaan ja alttaria. Kaikki on tavallaan karua, mutta juhlavaa yhtäaikaisesti. Perinteistä alttarimaalausta ei ole, vaan kahdessa taulussa on kirkonrakentajien puumerkkejä ja pappien nimikirjoituksia. Tuntuukin, että varsinaisen alttariteoksen muodostavat itse alttari, sen ympärillä olevat koristeleikkaukset sekä ikkunoista avautuva maisema, joka suorastaan tulvii sisään. Paikka kutsuu hiljentymään tärkeimmän äärelle, alttarille. Anneli Syrjänen kirjoittaa kirkon mielenkiintoisesta historiasta näin:
Turkansaaren museokirkko rakennettiin Turkansaaren markkinapaikalle vuonna 1694. Ei ole tiedossa, rakennettiinko kirkko valtiovallan käskystä vai paikallisen väestön omasta aloitteesta. Isovihan aikana (1713—1721) venäläiset polttivat jokivarren tiloja ja myös Turkansaaren kirkko joutui hävityksen kohteeksi.
Turkansaaren menetettyä vähitellen merkityksensä kauppa- ja kalastuspaikkana, kirkko jäi vaille käyttöä, ja se myytiin lohenkalastajille vuonna 1814 ja siirrettiin Oulujoen suistoon lohipadon patopuiden säilytyspaikaksi. Myyntihinta oli 29 riikintaaleria 2 killinkiä. Tohtori Östen Elfving löysi huonokuntoisen varastona ja hevostallinna käytetyn Turkan rukoushuoneen Oulun Raatinsaaresta vuonna 1922. Rakennus purettiin ja hirret siirrettiin Turkansaareen, jossa rukoushuone pystytettiin entisen kivijalkansa päälle vuonna 1923. Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1925.
Uudelleenpystytyksen yhteydessä kirkkoon rakennettiin paanukatto, ja rakennus maalattiin sekä sisältä että ulkoa. Kirkon alkuperäisestä sisustuksesta ei ole tietoja. Alttariosan koristeleikkaukset, ovet ja virsitaulunjalka ovat peräisin Enontekiön Markkinaan todennäköisesti vuonna 1728 rakennetusta kirkosta. Saarnastuolin ja alttarikaiteen malli ovat Sodankylän, vuodelta 1689 peräisin olevasta kirkosta. Kirkon peräseinällä on kaksi taulua, joihin on jäljennetty kirkon seinistä löydetyt vanhat kirkonrakentajien puumerkit ja pappien nimikirjoituksia.
Kirkon aukioloaikoja voi seurata täältä: www.oulunseurakunnat.fi/turkansaaren-kirkko
Näin sanoo Herra:
- Armon hetkellä minä vastaan sinulle,
pelastuksen päivänä minä autan sinua.
Minä olen luonut sinut
toteuttamaan sen liiton,
jonka tein tämän kansan kanssa,
jotta saattaisit ennalleen maan,
jotta uudelleen jakaisit autioituneet perintömaat,
jotta sanoisit vangituille: ”Lähtekää”,
ja pimeydessä viruville: ”Tulkaa valoon!”
Tallatuilta teiltäkin he löytävät ravintonsa,
paljas kalliorinne on heille laidunmaa.
Eivät he näe nälkää, ei heidän tule jano,
ei heitä ahdista helle eikä auringon polte,
sillä heitä ohjaa heidän armahtajansa,
joka vie heidät lähteiden ääreen.
Kommentit