Talvi on taittunut kevättä kohti. Lähestymme pääsiäistä. Pajunkissojen jälkeen pääsiäisnarsissit olivat lapsuudessani varmoja merkkejä iloisen pääsiäisen tulosta. Kristilliseen pääsiäiseen kuuluu jossain mielessä paasto, ja sen jälkeen Jeesuksen kärsimyshistorian kautta ilo. Aurinko.
Piikkiön kirkon alttaritaulu on Raamatun pääsiäiskertomus. Mutta jokaiseen kirkkovuoden päivään siitä välittyy mielestäni syvä rauha.
On mahdollista, että nykyistä kirkkoa edeltänyt puukirkko on tehty katolisena aikana. Piikkiön kirkkopitäjä mainitaan 1331, mutta merkkejä aikaisemmastakin kirkollisesta elämästä on. Pitäjä on ollut vilkkaan väylän varrella ja maalliset ja kirkolliset tai pakanallisetkin vaikutteet ovat olleet läsnä. Piikkiön kirkkopitäjä ja siihen kuulunut Kuusiston linna ovat olleet tiiviisti yhtä. Oletetaan, että linnan väki silloin tällöin kävi myös oman pitäjän eli Piikkiön kirkossa.
Piikkiön nykyinen kaunis harmaakivikirkko on rakennettu 1753–1755. Se on tehty edeltäjänsä, entisen puisen kirkon viereen, sen luoteispuolelle. Vanhaa kirkkoa voitiin käyttää uutta rakennettaessa. Uusi haluttiin tehdä kivestä, koska Piikkiö oli ”niin lähellä tapulikaupunkia ja monet matkustavat sen halki ja näkevät, että kaikissa muissa pitäjissä on kauniit kivikirkot, mutta täällä vaatimaton puukirkko”. Näin väitetään piispa Gezeliuksen sanoneen. Hän suoritti piispantarkastusta Piikkiössä vuonna 1688.
Uuden kirkon arkkitehtinä oli saksalaissyntyinen Samuel Berner, jota on arvostettu uraauurtavana arkkitehtinä. Hän otti vaikutteita suomalaisista keskiaikaisista kirkoista.
Kirkko on tyypillinen yksilaivainen pitkäkirkko, johon lisäyksinä on sakaristo ja asehuone. Länsipäädyn oven yläpuolella on soikea ikkuna ja sen yläpuolella ulkoseinällä kirjaimet S.N. – Pyhän Nikolauksen kirkko, niin uskotaan.
Kirkkosalin länsi- ja eteläseinustalla on lehterit, jotka on koristeltu maalauksilla. Etelälehterissä on enkeleitä ja länsilehterissä, jonka takaosassa on urkuosasto, on kuvattu kussakin puupeilissä Uuden Testamentin apostoleita sekä Jeesus ja Johannes Kastaja sekä myös Juudas ja hänen tilalleen otettu Mattias. Lehterit kuvineen on maalannut Mats Björkegren.
”Pyh… Toi ny mikään erikoinen ole. Seisoo niin kuin puujumala Piikkiön kirkossa. Naamakin on aina niin kuin olis yhren syöny ja toista meinais.” Näin kirjoitti Väinö Linna Täällä Pohjantähden alla -romaanissaan. Piikkiön totinen puujumala on laajalti tunnettu ja ilmeisesti esitti kirkon suojelupyhimystä Pyhää Nikolausta. Sitä käytettiin häpeäpenkin kanssa. Penkin eteen tuotiin puujumala, koska uskottiin että häpeäpenkkiin joutuneet tulisivat näin synnintuntoon. Ehkä joskus onnistuttiinkin. Piikkiön kirkon kuuluisa puujumala on nykyisin Turun linnassa Sturen kappelissa.
Puuseppä Lundan rakensi saarnastuolin 1763 ja sen maalasi Mats Björkegren 1765. Sivuja koristavat evankelistat. Vuosina 2001 ja 2003 tehtiin kirkossa perusteellinen korjaus ja restaurointi. Saarnastuolin takaa seinästä tuli esiin maalaus laskosverhosta.
Kun astuu Piikkiön kirkkoon raskaasti aukenevista vanhoista ovista lännestä ja katsoo kirkon käytävää eteenpäin, koko etuosaa hallitsee alttarilaitos, kolmiosainen alttaritaulu ja sitä reunustavat pylväät ja sininen tausta. Sen koko verrattuna muuhun kirkkoon on pysäyttävä. Se ei ole pelkkä alttaritaulu, vaan lähes koko itäseinän peittävä kokonaisuus. Siinä on Kristuksen kärsimyshistoria.
Se ei ole pelkkä alttaritaulu, vaan lähes koko itäseinän peittävä kokonaisuus. Siinä on Kristuksen kärsimyshistoria.
Alttaritaulun on maalannut turkulainen maalari Gustaf Lukander 1776. Kehyksen ovat tehneet puuseppä Johan Zervitsky ja veistäjä Gabriel Malmberg. Kehyslaitteen pylväät maalattiin 1847 marmoria jäljitteleväksi ajan muodin mukaisesti.
Alttaritaulu koostuu kolmesta osasta. Alaosassa on ehtoollisen asettaminen. Suurin osa eli keskiosa kuvaa ristiinnaulittua Jeesusta. Yläpuolella on Kristuksen ylösnouseminen. Alttaritaulua kehystää sininen maalattu vaatelaskos, jossa on koristeelliset nauhat. Ehtoolliskuvan ja ristiinnaulitun kuvan välissä on puulevylle veistetty karitsa ja teksti ”Katso Jumalan karitsa”. Tämän on tehnyt Gabriel Malmberg.
Alttaritaulun tekemistä valvoi ja vauhditti piispa Haartman, joka oli ollut Piikkiössä kirkkoherrana. Hän halusi, että alttarikokonaisuus tehdään mahdollisimman samanlaiseksi kuin Turun tuomiokirkossa oli. Tuomiokirkon alttaritaulu tuhoutui Turun palossa vuonna 1827, mutta siitä annettu kuvaus osoittaa, että Piikkiön alttaritaulu on samanlainen kuin tuomiokirkossa oli ollut.
”Alttarin yllä kohosi Wittloof-suvun perillisten jo 1699 lahjoittama komea alttaritaulu, esittävä alinna Herran pyhää ehtoollista, keskellä ristiinnaulitsemista sekä ylinnä Kristuksen ylösnousemista. Taulun kehyksenä oli kaksi pilaria, joita ylhäällä yhdisti puolikaarena käyvä listake –– Alttaritaulun takaseinään oli maalattu poimuihin laskeutuva vaate.” Tämä on Julius Finnbergin kuvaus 1827 Turun palossa tuhoutuneesta tuomiokirkon alttaritaulusta. Tämä kuvaus sopii hyvin myös Piikkiön kirkon alttarikokonaisuuteen.
Lieneekö sinisen verhomaalauksen ansiota, että alttaritaulu ei ole synkkä, ei ahdistava, ei pelottava. Olen sitä ihan pienestä pitäen katsellut. Ristillä oleva Jeesus on jo antautunut. Hänessä näkyy vain pienet merkit väkivallasta. Orjantappurakruunua ei ole. Pieni keihään pistohaava rinnassa näkyy. Läheisten surussa ei enää ole epätoivoa ja tuskaa. Se on rauhallista surua ja luottamusta. ”Se on täytetty.” Jeesus lepää ristillä. Risti on tummana varjossa. Kärsimys alkaa olla ohi. Ylösnousemus on lähellä.
Ehtoollista kuvaavassa maalauksessa on totisten, mutta levollisten miesten joukko. He ovat ystäväpiiri. Ollaan yhteisellä aterialla. Piikkiön kirkkosaliin melkein kantautuu puheensorinaa. Tämä ehtoollista esittävä maalaus on kirkossa kävijän katseen kohdalla. Siitä tarina alkaa ja vie kohti taivasta. Jeesuksen ristin kautta.
Ylimpänä katonrajassa on riemujuhlat. Enkeleitä ja Jeesuksen taivaaseen astuminen. Ollaan kristillisyyden ydinkohdassa.
Alttaritaulu on Piikkiön kirkossa vieraileville vangitseva kohde. Se herättää kysymyksiä tai saa hiljaiseksi, rauhoittaa. Moni viime kesänä kirkossa vierailleista muisteli entistä kotikirkkoaan ja muisti erityisesti juuri alttaritaulun. Oli myös kävijöitä, joita kiinnosti alttaritaulu sinänsä ja jotka kiersivät eri kirkkoja erityiskohteena alttaritaulut ja niiden tekijät. Monissa vanhoissa kirkoissa on kuvattuna juuri ristiinnaulittu Jeesus. Ehkä aiheen valintaan ovat vaikuttaneet ajankohta ja uskonnon vaiheet. Tosiasiassahan aihe on julma.
Piikkiön kirkon alttarirakennelmassa taiteilija Lucander on vanginnut valtavaan työhönsä oleellisen. Kärsimyksestä rauhaan, joka vie eteenpäin, tulevaisuuteen. Vaikka hetkeen on johtanut synkkä tie, alttaritaulusta välittyy toivo. Usko, toivo, rakkaus.
Kirjoittaja on Piikkiön kirkon tiekirkkotoiminnan koordinaattori.
Suorat lainaukset:
Timo Havia & Jukka Luoto: Piikkiön historia 1 – Esihistoria ja Ruotsinvallan aika
Maunu Knaapinen: Piikkiön pitäjä
Kommentit