1600-luvun alussa Turun saaristoalueita, Ahvenanmaata ja Gotlantia vaivasi lepra-epidemia. Taudin leviämisen estämiseksi kuningas Kustaa II Adolf määräsi vasallinsa löytämään saaren, joka sopisi spitaalihospitaaliksi. Miehet tarjosivat lopulta kuninkaalle Seilin saarta, koska siellä oli suojaisia venevalkamia, lähietäisyys Turku-Tukholma laivalinjaan, hautausmaaksi kelvollinen hiekkamäki sekä maatila. Kuningas teki päätöksensä ja 1620-luvulla ensimmäiset spitaaliset astuivat saarelle. Siitä hetkestä alkoi Seilin saaren 350 vuoden mittainen sairaalahistoria.
Nykyinen Kirkkoniemi on vanhalta nimeltään Sairassaari (Sjukholm). Vanha nimi juontuu spitaalihospitaalin aikaan, jolloin Kirkkoniemi oli vielä erillinen oma pieni saarensa Seilin pääsaaren kupeessa. Tällöin saarella olivat kirkon lisäksi spitaalisten asuintuvat, sauna ja leipomo sekä kasvimaa ja kotieläimet.
Saarella ollut Pyhän Yrjön kirkko oli lahonnut käyttökelvottomaksi 1700-luvulle tultaessa, joten päädyttiin rakentamaan nykyinen Seilin kirkko, joka pystytettiin saarelle kesällä 1733. Kirkko on malliltaan hyvin tyypillinen ristikirkko. Kirkon erikoisuutena on länsisakarassa oleva spitaalisten puoli omine sisäänkäynteineen ja alttareineen, minkä takia kirkkoon käydään poikkeuksellisesti sisään eteläsakarasta. Sakasti on silti pohjoissakarassa ja pääalttari itäisessä sakarassa kuoriaidan kera.
Kirkko on hyvin väritön ja yksinkertainen, osaltaan siksi että kirkon rakennuskustannuksissa haluttiin säästää ja mahdollisesti myös uskonpuhdistuksen vuoksi, jonka vaikutus ulottui yhä kirkkorakentamiseen. Protestanttiselle kirkolle lienee ollut mieluisaa, että kirkoissa näkyi selkeä rajanveto roomalais-katoliseen kirkkoon, vaikka käytännön uskonelämä ei yksittäisellä ihmisellä juurikaan muuttunut. Kirkon ainoa alkuperäinen väriläiskä on Carl Johan von Holthusenin 19-vuotiaana maalaama saarnastuoli ja saarnastuolin taulu. Mustavalkoiseen saarnastuoliin on kuvattu Jeesus ja apostolit, kun taas saarnastuolin taulussa punapukuinen enkeli kumartuu sairasvuoteella makaavan naisen puoleen pidellen käsissään öylättiä ja ehtoolliskalkkia.
Itse alttari on varsin erilainen verrattuna siihen, mitä on totuttu Suomessa näkemään. Alttarin erottaa kirkkosalista ensinnäkin kuoriaita, joka on perinteisemmin pidetty enemmän katolisena kirkkoelementtinä kuin protestanttisena. Alttarin yläpuolella ei myöskään ole alttaritaulua vaan se roikkuu vasemmalla seinustalla, sillä perinteistä alttaritaulun paikkaa koristaa suuri ikkuna.
Myrsky Genesaretin järvellä on Helge Henry Sténin (5.3.1923–3.8.1965) maalaus vuodelta 1949. Modernia taidetta edustava maalaus esittää kolmea purjehtijaa myrskyssä Genesaret -järvellä, pohjautuen tarinaan Jeesuksesta ja opetuslapsista myrskyssä ja kuinka Jeesus lopulta tyynnytti aallot. Siitä miten teos kirkkoon tarkalleen ottaen on päätynyt, ei ole tietoa. Joka tapauksessa maalaus on saatu alkuperäisen taulun tilalle. Se on hieman suurempi kuin edeltäjänsä ja erimallinen ollessaan 111 senttiä leveä ja noin 193 senttiä korkea.
Alkuperäinen alttaritaulu on ollut Kansallismuseon kokoelmissa vuodesta 1932 lähtien, jolloin se hyvin huonokuntoisena sinne lahjoitettiin. Paria vuotta myöhemmin maalaus konservoitiin, jotta edes jäljelle jäänyt osa säilyisi. Tämä maalaus on kuvannut Jeesusta opetuslapsiensa ympäröimänä pöydän ääressä nauttimassa ehtoollista kynttilöin valaistussa tilassa. Se on oletettavasti maalattu 1700-luvun alussa, samoihin aikoihin kun kirkko on valmistunut. Teos on vaakatasossa oleva 144 senttiä leveä ja metrin korkuinen maalaus. Alkuperäisestä on nähtävissä vain museoviraston arkistoissa oleva mustavalkoinen kuva, josta näkyy, kuinka suuri osa taulun kuvasta on menetetty.
Huomio varmasti kiinnittyy alttaria koristavaan vaatteeseen, joka on Birgitta Henrikssonin vuonna 2014 tekemä kopio alkuperäisestä Sylvi Kekkosen 1950-luvulla lahjoittamasta vaatteesta. Alkuperäinen alttarivaate on sen sijaan Kansallismuseon kokoelmissa konservoitavana, jonne se vuosia takaperin lähetettiin, koska aurinko oli haalistanut sen voimakkaat värit ja hiiret olivat narskutelleet antaumuksella villakangasta. Alttariliina oli viettänyt sekä kesät että talvet lahjoitusvuodesta lähtien kirkossa. Vaatteen on suunnitellut Toini Nyström ja alkuperäisen kankaan on kutonut Suomen Käsityön Ystävät ry. Tiedetään jopa itse rouva Kekkosen kirjailleen koristekuvioita vaatteeseen.
Vaikka museokirkko onkin jo hyvin ansaitulla eläkkeellä, järjestetään siellä yhä jonkin verran kirkollisia toimituksia. Kesäisin Nauvon kappeliseurakunta pitää kirkossa kolme suomenkielistä jumalanpalvelusta. Kirkossa vietetään toisinaan hautajaisia, koska hautausmaa on yhä käytössä. Häät ovat mahdollisia, mutta harvinaisia, sillä saarella ei ole sopivia juhlatiloja, joten itse vastaanotto on pidettävä mantereella. Näiden lisäksi kirkkoa voidaan hyvän akustiikkansa vuoksi varata myös konserttisaliksi.
Pääasiallisesti kirkko on kuitenkin museokäytössä ja toivottaa kesässä noin 6000 kävijää tervetulleiksi hirren ja tervan tuoksulla sekä ystävällisesti nitisevillä lattioilla. Päivän päätteeksi ulko-oven sulkeutuessa lattiat saattavat hieman paukahdella, ikään kuin kirkko huokaisisi helpotuksesta.
Kirjoittaja on museokirkon opas ja opiskelee viidettä vuotta arkeologiaa Turun yliopistossa.
Valokuva alkuperäisen alttaritaulun valokuvasta: Seilin museokirkko.
Kommentit