Viljan tähkä ja siemen esiintyvät usein niin Vanhassa kuin Uudessa testamentissakin. Erityisen useasti ne mainitaan Jeesuksen vertauksissa. Ei siis liene yllättävää, että tähkä on yleinen myös kuva-aiheena kirkkotekstiileissä, kuten saarnatuolin kirjaliinassa ja lukupulpetin edusvaatteessa unohtamatta muuta kirkkotaidetta.
Siemenen pudotessa maahan se kuolee ja tuottaa tähkän ja sen myötä sadon, uuden elämän. Siemen kuvastaa toivoa ja uutta mahdollisuutta sekä kasvua. Vilja ja leipä toimivat Jumalan sanan ja evankeliumin vertauskuvana. Vehnää on myös pidetty Jumalan huolenpidon ja hyvyyden symbolina. Kuten psalmissa 81 jakeessa 17 todetaan: “Mutta kansaansa hän ruokkisi parhaalla nisulla; minä ravitsisin sinua hunajalla kalliosta.”
Leipää ei muutoinkaan Vanhan testamentin aikana pidetty itsestäänselvyytenä. Ihmiset ymmärsivät ne monet työvaiheet, jotka vaaditaan siihen, että siemenestä saadaan leipää pöytään. Jeesuskin kiitti leivästä ruokkiessaan kansaa ja myös asettaessaan ehtoollista. Hän puhui itsestään elämän leipänä, jota syömällä ei koskaan tule nälkä. ”Minä olen elämän leipä, […] se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti. Leipä, jonka minä annan, on minun ruumiini.” (Joh. 6: 48, 51) Hänen opettamassaan Isä meidän -rukouksessa pyydetään jokapäiväistä leipää, millä tarkoitetaan sekä päivittäistä ruokaa että hengellistä ravintoa eli Jumalan sanaa.
Kylvö, kasvu ja sadonkorjuu. Syntymä, elämä ja kuolema. Viljassa voidaan nähdä koko ihmisen elämänkaari. Siemen kuvastaa Jumalan sanaa, kylväminen sanan julistamista, erilaiset kylvömaat kuvastavat ihmisten erilaista suhtautumista kuulemaansa ja sato kuvaa sanan vaikutusta ihmisten elämässä. Tähkään ja jyvään liittyy rikas symboliikka, joka voi parhaimmillaan muistuttaa ja herättää katsojaa pohtimaan sen merkitystä ja sanomaa yksinkertaisen, mutta tutun muodon kautta, joka on konkreettisesti joka päivä läsnä leivässä ja kristityille myös leivän hengellisessä merkityksessä. Ajatus, että siemenen kuolema on välttämätön, jotta se voi tuottaa sadon viittaa hyvin suorasti Jeesuksen ristinkuolemaan ja hänen lahjoittamaansa uuteen elämään häneen uskoville ihmisille. Kuolema ei siis kristillisen uskon mukaan ole elämän loppu, vaan pikemminkin alku iankaikkisesti jatkuvalle elämälle taivaassa. Tähkässä kasvaa siis pieniä toivon symboleita, jyviä.
Lue lisää esimerkiksi:
Liisa Väisänen, 2011: Kristilliset symbolit. Ikkuna pyhään.
Liisa Väisänen, 2015: Mitä symbolit kertovat. Taidetta pintaa syvemmältä.
Kommentit